10 tips voor een goede webtekst
Goede content is goud waard. Maar het schrijven van een goede webtekst is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat namelijk niet alleen om je tekst, maar om het totaalplaatje. Bezoekers van jouw website kunnen kiezen tussen nog tig andere websites, dus zorg dat ze op jouw website blijven. Vaak ontbreken de tijd en kennis om een goede webtekst te schrijven. Een gemiste kans, want goede teksten kunnen je website maken of kraken. Hieronder vind je een top 10 tips waarmee je jouw webteksten laat werken.
1. Schrijf voor je doelgroep
Onthoudt altijd voor wie je schrijft. Pas daar zeker je tone of voice op aan. Is jouw bezoeker een vakman of iemand die weinig van het onderwerp afweet? Een vakman kun je dingen bijbrengen en in jargon iets vertellen. Zijn jouw bezoekers mensen die niks van het onderwerp afweten en op zoek zijn naar uitleg en antwoorden, dan is het belangrijk dat je de schrijfstijl daarop aanpast of de termen uitlegt.
2. Structuur
Je herkent het vast wel; je komt op een website terecht en je ziet alléen maar tekst, zonder alinea’s, aandachttrekkers en witruimtes. Zo’n teksten noemen we in de online schrijverswereld ook wel ‘bakstenen’. Die klik je dus meteen weg. Ongeacht hoe lang je tekst is, zolang het gestructureerd is en interessant genoeg om te lezen, is het goed. Denk aan subkoppen, alinea’s, een prettig lettertype, de juiste lettergrootte en beeldmateriaal dat er tussenuit springt en bij de tekst past.
3. Wees consistent
Schrijf je teksten in de juiste tijd. Haal tegenwoordige en verleden tijd niet door elkaar, dat leest onrustig en onduidelijk. Gebruik op je hele website ook dezelfde tone of voice en aanspreekvorm. Als je op de homepage ‘je’ gebruikt en op de contactpagina ‘u’, dan komt dat raar over. Zorg er verder voor dat de alinea’s op een pagina ongeveer even groot zijn en gebruik overal hetzelfde lettertype.
4. Voeg tussenkoppen toe
Met regelmatige tussenkoppen creëer je rust op de pagina en laat je zien waar de verschillende alinea’s over gaan. Zo kan de lezer makkelijk scannen en direct naar het punt toe wat hij interessant vindt. De meest ideale lengte van een alinea is een max. van 10 regels. Gebruik witregels als de alinea te lang wordt.
5. Schrijf zoals je spreekt, ja en nee
Zorg ervoor dat jouw teksten makkelijk te lezen zijn. Schrijf zoals je spreekt, zo vermijd je fouten door moeilijke woorden in de verkeerde context te gebruiken. Toch moet je ook opletten dat je geen spreektaal verwerkt in je teksten. Het moet natuurlijk wel goed Nederlands blijven. Tip: lees na het schrijven je teksten hardop, klinkt het als een verhaal dat je tegen een vriend zou vertellen? Dan zit je goed.
6. Passende afbeeldingen
Om de aandacht van de lezer vast te houden, maak je gebruik van bijpassend beeldmateriaal zoals foto’s en video’s. Foto’s en video’s maken de tekst niet alleen leuker, maar kunnen ook dienen als extra uitleg. Gebruik deze extra content wel alleen als het relevant is. Beelden die niet passen, maken het voor de lezer alleen maar verwarrend.
7. Schrijf je tekst oprolbaar
Deze regel geldt niet alleen voor nieuwsartikelen, maar ook zeker voor jouw webteksten. Begin je tekst met de belangrijkste informatie en zorg ervoor dat de laatste alinea(‘s) aanvullende informatie bevat en niet de hoofdinformatie. Op deze manier geef je meteen antwoord op de vraag en hoeft de lezer niet eerst heel de tekst door te lezen.
8. Houd je zinnen kort en actief
Uit onderzoek blijkt dat lezen van een beeldscherm 25% langzamer gaat dan lezen van papier. Laat de lezer dan ook niet afdwalen en voorkom scrollen binnen een tekstdeel. Gebruik het liefst korte zinnen van max. 20 woorden en alinea’s van 10 regels. Schrijf zoveel mogelijk in de bedrijvende vorm in plaats van de lijdende vorm. Passieve zinnen zijn omslachtiger en vaak onduidelijker. Dit leest minder prettig.
9. Werk met opsommingen
Mensen houden van orde in een tekst en laat een opsomming daar nou net voor zorgen. Dat is ook een reden waarom ‘Top 5/10/15’ -lijstjes zo populair zijn. Een opsomming valt op in een blok tekst. Het houdt je tekst ook korter, overzichtelijker en de lezer kan in één oogopslag zien of hij het lijstje wil lezen of kan skippen.
10. Vergeet de call-to-action niet
Tot slot is het tijd voor actie. Leuk dat de bezoeker jouw tekst leest, maar uiteindelijk wil je natuurlijk ook dat ze iets doen. Elke pagina heeft een bepaald doel. Wil je een product verkopen of een dienst verlenen? Zorg ervoor dat de bezoeker dan niet hoeft te zoeken. Breng opvallend een call to action (oproep tot actie) button aan of laat de lezer vanuit de tekst doorklikken naar een andere pagina. Zo hoeft de lezer niet te zoeken en is de kans groot dat ze verder klikken. Voorbeelden hiervan zijn: contact opnemen, product toevoegen in het winkelmandje, inschrijven nieuwsbrief, PDF downloaden, offerte aanvragen etc.
Hulp nodig met het schrijven van een goede webtekst?
Met deze 10 tips kun je zelf aan de slag om een goede webtekst te schrijven. Gaat dit te snel voor je? Lees dan ons blog over hoe je een goede webtekst voorbereidt. In dit stappenplan staat alles helder uitgelegd. Laat je het liever aan een specialist over? Dan schrijft onze copywriter graag een goede webtekst voor je! Als de pagina met een goede tekst staat, moet hij natuurlijk ook nog gevonden worden. Hiervoor is het optimaliseren van SEO (search engine optimalisation) belangrijk.