Websites & WordPress

10 tips voor een ijzersterk wachtwoord

Vandaag, 24 november, is het de nationale Check Je Wachtwoorden dag. Vandaag is het tijd om extra aandacht aan je wachtwoorden te besteden, want zijn ze wel veilig genoeg? Internetcriminelen kunnen wachtwoorden van 8 willekeurige kleine letters soms al binnen een paar minuten kraken. Waarschijnlijk hebben velen vaak gedacht: “pff, alweer een nieuw wachtwoord bedenken…” Het is ook niet makkelijk om voor elk aparte inlog een nieuw wachtwoord te bedenken dat ook nog eens moeilijk te hacken is. Wij als full-service internetbureau kunnen deze nationale dag niet zomaar voorbij laten gaan. Lees onze 10 tips voor een ijzersterk wachtwoord.

Tip 1: Hoe langer het wachtwoord, hoe beter

De meest belangrijke en waarschijnlijk de meest bekende tip. Hoe langer het wachtwoord, hoe meer combinaties er mogelijk zijn, des te langer het duurt voordat een hacker of computer het wachtwoord weet te kraken. Wist je dat een wachtwood van minimaal 12 karakters het meest veilig is?!

Tip 2: Kies geen voor de hand liggend wachtwoord

Deze tip klinkt vanzelfsprekend, maar veel mensen gebruiken persoonlijke gegevens in hun wachtwoord. Je naam, woonplaats, leeftijd, geboortedatum, beroep; allemaal gegevens waar de hacker makkelijk achter kan komen en zo een wachtwoord eenvoudig kan kraken.

Tip 3: Gebruik een zin of een lied

Een wachtwoord van minimaal 12 karakters zonder persoonlijk gegevens: hoe dan?! Gebruik een zin uit een liedje of een zelfbedachte zin die je goed kunt onthouden. Gebruik bijvoorbeeld van elk woord de eerste letter, voeg er een hoofdletter aan toe en vergeet het vreemde teken of cijfer niet. Je kunt ook de hele zin gebruiken en dan elk woord met een hoofdletter beginnen. Maak geen gebruik van een bekend gezegde, want dit gezegde kent de hacker waarschijnlijk ook.

Tip 4: Stel voor elk account een ander wachtwoord in

Dit zeggen we natuurlijk niet voor niets. Hackers kunnen van één account jouw wachtwoord hacken en ditzelfde wachtwoord bij andere accounts proberen. Daarnaast kan een website waar je een account hebt ook gehackt worden. Cybercriminelen proberen een gestolen wachtwoord vaak uit op zoveel mogelijk verschillende accounts. Je wilt niet dat een hacker met één wachtwoord toegang heeft tot al jouw accounts.

Tip 5: Gebruik een fonetisch woord

Je kunt een wachtwoord ook veilig maken door gebruik te maken van een fonetisch woord in plaats van het echte woord. Fonetisch is een manier van schrijven, je schrijft het exact op zoals je het ook uitspreekt, zoals kompjoetur (computer). Gebruik daarbij ook vreemde tekens en maak het wachtwoord zo moeilijk mogelijk om te hacken. Kompjoetur wordt dan K0mpJO€tur.

Tip 6: Kies geen opeenvolgende wachtwoorden

Heb je het vermoeden dat een van jouw wachtwoorden achterhaald is? Verander het wachtwoord dan direct. Let goed op dat je niet voorspelbaar wordt bij het instellen van een nieuw wachtwoord. Kies daarom nooit een opeenvolgend wachtwoord, zoals van Rij131Kilometer naar Rij132Kilometer, of nog makkelijker: van Henk1 naar Henk2.

Tip 7: Controleer of je wachtwoord niet al gehackt is

Controleer eens in de zoveel tijd of je wachtwoorden nog veilig zijn en niet in verkeerde handen terecht zijn gekomen. Je kunt dit bijvoorbeeld checken met je e-mailadres op de website van Have I Been Pwned. 

Tip 8: Gebruik een passwordmanager

Al onze tips voor een veilig wachtwoord maken het kiezen én onthouden van een wachtwoord niet makkelijker, maar uiteraard wel veiliger. Een passwordmanager of wachtwoordmanager is een veilige, digitale kluis waarvoor je nog maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. Al je andere wachtwoorden worden in de digitale kluis opgeslagen. Een aantal bekende passwordmanagers zijn LastPass, KeePass en SafeInCloud.

Tip 9: Gebruik tweefactorauthenticatie voor extra veiligheid

Welk wachtwoord je ook kiest, het wordt nog veiliger met een tweefactorauthenticatie. Naast je wachtwoord gebruik je dan een tweede middel om te identificeren dat jij het bent. Dit kan middels een SMS code via een ingesteld telefoonnummer zoals bij je DigiD, een app die een code genereert of een apparaatje zoals de Rabo Scanner van de Rabobank.

Tip 10: Verander regelmatig je wachtwoorden

Met bovenstaande tips ben je in staat een ijzersterk wachtwoord te maken. Maar onthoud: wachtwoorden zijn pas écht veilig als je ze ook regelmatig wijzigt, bijvoorbeeld elk jaar op Check Je Wachtwoorden dag!

Heb je vragen over een van deze wachtwoord tips?

Heb je naar aanleiding van dit artikel over tips voor een ijzersterk wachtwoord vragen? Is jouw WordPress website gehackt en heb je daar professionele hulp bij nodig om hack en malware te verwijderen? Of ben je nog op zoek naar de juiste partij die je ontzorgen met WordPress webhosting? Neem dan contact met ons op. Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl.

Vragen? Stel ze gerust