Wat is een redirect?
Een redirect is een verwijzing. Een verwijzing van een bepaalde URL (pagina in je website) naar een andere URL (pagina) waar de betreffende content staat. (URL staat voor Uniform Resource Locator, het web-adres waarop men informatie kan vinden betreffende een bepaalde pagina, bericht of andere content in binnen je website). Kun je me nog volgen? Goed zo, anders nu gewoon bellen hoor.
Een URL is voor een zoekmachine de verwijzing naar een bepaalde pagina. Jaren geleden waren pagina’s erg statisch en waren ze altijd aan dezelfde URL verbonden. Tegenwoordig met onze moderne CMS omgevingen is het eenvoudig om een pagina binnen je website te verschuiven/verhangen onder een andere pagina. Een dergelijke verhuizing kan eenvoudig leiden tot een andere URL.
- Of je bedenkt je dat de URL erg lang is en kort hem daarom in, een ander adres dus.
- Of je bedenkt een meer pakkende naam.
- Of….in verband met SEO is het verstandig de URL aan te passen.
- Of je verandert de hele domein naam van je website.
Allemaal legitieme redenen waarbij je de consequenties moet proberen te overzien. Anders staat je bezoeker (en zoekmachine) continue voor de verkeerde deur met verkeerde informatie. Wijs de weg!
Waarom maak je gebruik van een redirect?
Waarom zou je gebruik maken van een redirect? Heel eenvoudig, als je dit niet doet is de kans groot dat je bezoeker op een 404 pagina uitkomt. Sorry verkeerd adres, geen informatie!
Eigenlijk is het heel simpel, als je verhuisd geef je toch ook door wat je nieuwe adres is?
De post blijft anders op het oude adres terecht komen met alle negatieve gevolgen van dien. Zorg voor een juiste doorverwijzing, ook als je tijdelijk elders bent gaan wonen. Laat de wereld dit weten! In onze online wereld betekent dit, laat het de zoekmachines weten. Het niet of niet juist toepassen van goede redirects kan voor je SEO negatieve gevolgen hebben. Wat is SEO?
Welke soorten redirects zijn er?
Er zijn verschillende soorten redirects die je kunt gebruiken. Wil je hier meer over weten kijk dan binnen Google support naar de verschillende coderingen zoals 301, 302, 303, 307 en 308.
Ik vind dat je jezelf een vraag moet stellen op het moment dat je een URL aanpassing doorvoert in je website. Is de aanpassing permanent of tijdelijk? Beide situaties behandel ik voor je om je inzicht te geven in wanneer je ze toepast. Dit met het oog op de vindbaarheid van je website en SEO waarde die een pagina heeft opgebouwd.
Permanente redirect:
Op het moment dat je een URL hebt aangepast, op welke wijze ook, en dit is een permanente wijziging dan maak je gebruik van de 301 redirect. Deze staat voor Moved Permanently. Dit type redirect geeft aan de zoekmachines door dat de verwijzing naar de nieuwe URL permanent is. De waarde, SEO waarde, die is opgebouwd wordt meegegeven aan de nieuwe URL. Simpel gezegd.
Tijdelijke redirect:
Het kan ook zijn dat er een tijdelijke verhuizing van de URL is, maak dan gebruik van een 302 redirect. Deze geeft door dat het om een tijdelijke verwijzing gaat. De SEO waarde wordt niet doorgegeven. Ook al wil men hier nogal eens over discussiëren. We houden het simpel. Tijdelijk is niet definitief en dus mag de waarde bij de oude URL blijven. Pas bij een definitieve verwijzing willen we ook de waarde verhuizen. Onze verhuizing is immers tijdelijk.
Waar maak ik een redirect aan?
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van diverse zaken zoals hosting omgeving, plugins die je gebruikt of … om redirects aan te maken. Ik beperk mij hier tot het aanmaken van redirect regels in het .htaccess bestand van je website. Zo ben je niet afhankelijk van je host, plugin of andere derde partij. Ik beperk mij in deze voorbeelden tot de meest simpele vorm van redirects, 1 op 1 verwijzingen. Het is heel goed mogelijk bij bijvoorbeeld grote groepen van verwijzingen complexere redirects op te stellen die complete groepen verwijzen. Vraag dit aan je web-bouwer, techniek afdeling. Binnen Kwaaijongens hebben we daar Roel voor ;-)
Stel je voor we hebben de volgende URL:
www.domeinvanjeeigenwebsite.nl/contactmetmij
Een erg lange URL die ik graag korter zou wil veranderen in een meer persoonlijke. Een permanente verhuizing dus. Dus een Redirect 301. In het .htaccess bestand voegen we de volgende regel toe.
Syntactisch ziet dit er als volgt uit.
Redirect 301(spatie)(slash)(url pad achter domein)(spatie)http(s)://(domein)(slash)(nieuw URL pad)
Oftewel: Redirect 301 /contactmetmij http://www.domeinvanjeeigenwebsite.nl/contact-eric
Zo geef ik aan de zoekmachine door dat mijn adres permanent is gewijzigd en bij de aanroep krijg ik netjes de inhoud op het nieuwe adres te zien. Gelukkig, anders wist mijn bezoeker niet wie te bellen of mailen.
Bij een tijdelijke verhuizing vervang ik het getal 301 door 302 en klaar.
Hoe controleer ik of mijn redirect goed is?
Een eenvoudige methodiek is het opzoeken van de pagina in de zoekmachine en er dan op te klikken. Of de ouder URL in te geven in de browser. Die vervolgens de pagina zal oproepen en de redirect zal volgen als deze goed is ingesteld.
Je kunt als je niet zeker bent eerst een 302 aanmaken en deze na controle aanpassen naar een 301 als de verhuizing permanent is.
De volgorde is van belang bij een redirect regel!
Als je meer dan 1 redirect regel wilt toepassen komt er een belangrijk punt om de hoek. Dat is namelijk de volgorde van URL opbouw. Om dit nu niet heel ingewikkeld te maken een korte toelichting.
Stel je voor je wilt 3 URL’s wijzigen van een verschillend diepte niveau in je website. Zorg er dan voor dat je eerste de diepste regels opneemt alvorens de minder diepe regel. Hmm cryptisch wellicht.
/diensten/dienst-1/
/diensten/dienst-2/
/diensten/
Bovenstaand voorbeeld geeft de volgorde aan voor de redirects op diepte niveau. Er zijn 3 regels van toepassing waarbij van boven naar beneden wordt gelezen. Eerst worden de diepere URL’s omgezet alvorens de hoofd URL van diensten zelf.
Heb je vragen, wat ik goed kan begrijpen, schroom dan niet te bellen of te mailen met je bouwer. Mij mag je ook bellen natuurlijk. Ik help je graag met je vragen inzake redirects.