Websites & WordPress

Magento 1 stopt, door naar Magento 2 of toch WooCommerce?

Het zal niet lang meer duren voor de ondersteuning van Magento 1 stopt. De eerste aankondiging hierover is al gegeven door de ontwikkelaars. Dit betekent dat er geen (beveiligings-) updates meer komen en dat ook hostingproviders en serviceverleners er langzaamaan vanaf stappen. Waarschijnlijk denk je: ‘dan update ik toch even van versie 1 naar 2?’ Maar helaas, dit is een stuk complexer, gezien de grote veranderingen binnen Magento. Je zult de webshop grotendeels opnieuw moeten opbouwen.

In deze blog neem ik twee opties met je door; blijven bij Magento of toch de overstap naar een WordPress WooCommerce. Voor beide valt wat te zeggen, al zijn er ook een hoop fabeltjes te vinden online.

In de jaren van Magento 1 tot nu, is er een hoop veranderd. Magento is allang niet meer de grootste webshop aanbieder, zit je zelf te denken aan een overstap? Dan is dit misschien wel het juiste moment, gezien verhuizen onoverkomelijk is.

Waarom zou ik WooCommerce overwegen?

In de tijd dat Magento net begon, was WooCommerce misschien nog een onbekende. Inmiddels is het de meest gebruikte manier voor het bouwen van een webshop. Met Magento pas op de vijfde plaatst van meest gebruikte webshop functionaliteit. Waar in het begin vooral gedacht werd dat WooCommerce enkel voor kleine webshops geschikt is, worden er ook steeds meer grote en complexe webshops met WooCommerce gebouwd. Vandaar dat wij als WordPress specialisten vinden dat WooCommerce het overwegen waard is. Op vier vlakken vergelijken wij de verschillen:

1.Mogelijkheden

Wanneer je start met Magento of WooCommerce, is de basis vrij kaal. Zonder vele extra mogelijkheden. Qua mogelijkheden ontkom je bij beide partijen dan ook niet aan zogeheten plugins. Gelukkig zijn die er voor beide in overvloed. Wil je betalen via IDEAL of je administratie via Exact laten lopen? Dat kan, met de juiste plugins werkt dit. Wel brengt dit extra kosten met zich mee.

Over het algemeen is het ontwikkelen van een WooCommerce plugin gemakkelijker. Hierdoor zijn er meer ontwikkelaars en heb je vaak meer keuze in welke plugin je wilt gebruiken. Dat iedereen gemakkelijk een plugin kan schrijven heeft ook nadelen: slecht ontworpen plugins zijn een veiligheidsrisico voor je website. Lees meer over  de voor- en nadelen van WordPress en het risico van (slechte) plugins.

Voordeel is wel dat de kosten voor een WooCommerce plugin vaak goedkoper zijn. Een voorbeeld is de koppeling met administratie pakket Exact, deze kost je in Magento minstens 29,- p/m. Bij WooCommerce kan dit al vanaf 13,95 per maand.

2.Vindbaarheid

Een webshop maken en hierna verwachten dat de klanten binnen stromen werkt helaas niet. Net zoals een echte winkel maakt de locatie van je winkel, je etalage en je marketing hier een grote impact op. Ga jezelf maar na: loop jij een winkel binnen midden in een bos, dat geblindeerde ramen heeft en ook nog eens 2 uur rijden is? Waarschijnlijk niet.

De reistijd verkorten en het verbeteren van je locatie doe je door gebruik te maken van een degelijke hostingprovider. Wanneer je site soepel en snel werkt is dit niet alleen fijn voor de bezoekers, maar zo krijg je ook een hogere ranking in Google, wat tevens je etalage is. De meeste hostingproviders ondersteunen beide webshop varianten, al is er een groot verschil in bijvoorbeeld bandbreedte en schijfruimte dat je mag gebruiken. Voor een webwinkel zeker iets om over na te denken. Voor de keuze Magento of WooCommerce maakt het weinig uit, mits je dus een goede hostingprovider kiest.

Als het gaat om je etalage op Google, is er weldegelijk een verschil tussen WooCommerce en Magento. Dit komt door de achtergrond van WooCommerce, dat werkt met het content managementsysteem WordPress. Toen WordPress begon was het totaal gefocust op bloggen (content creëren). Hierdoor is het nog steeds heel gemakkelijk om een blog of andere vorm van content te gaan schrijven via WordPress, wat weer resultaat heeft op je Google vindbaarheid. Magento is hierin omslachtiger, omdat het nooit de bedoeling is geweest om via Magento een blog of vele pagina’s content te gaan schrijven. Dus, ga je voor de vindbaarheid doormiddel van content? Dan heeft WooCommerce de voorkeur. Meer weten over zoekmachine vriendelijke website.

3.Ontwikkelaar

De keuzes van een ontwikkelaar van een systeem zijn erg belangrijk op jouw webwinkel.
Besluit deze de stekker eruit te trekken? Dan is je enige optie om hieraan toe te geven. Zoals nu het compleet ombouwen van je Magento 1 naar een nieuw systeem omdat de ondersteuning stopt. Belangrijk is dus: wie zit er achter het systeem?

Magento is nog steeds een grote speler, met de community variant kan je profiteren van de nieuwste ontwikkelingen omdat het bedrijf blijft investeren. Dit komt voornamelijk door de betalende Enterprise klanten die extra voordelen genieten. Er zit dus een degelijk bedrijf achter het geheel dat door de bijdrage van haar klanten in de toekomst zal blijven investeren in een goed en degelijk platform.

Dit ligt bij WooCommerce anders, omdat deze draait op WordPress ben je ook afhankelijk van deze partij. Maar dit probleem lijkt verleden tijd: onlangs nam Automattic (de ontwikkel community achter WordPress), WooCommerce over. Alles wordt nu gedragen door deze partij, een update van WordPress zal dus niet snel leiden tot grote problemen bij WooCommerce, gezien beide van dezelfde ontwikkelaar afkomstig zijn. Daarnaast is het geheel open source, iedereen kan helpen aan het uitbouwen en ondersteunen van WooCommere en WordPress, je bent dus niet afhankelijk van een enkele partij.

4.Gebruiksvriendelijkheid

In het beheer van je webshop is Magento technisch complexer, waar WordPress in het algemeen heel intuïtief werkt. Dit geldt niet alleen voor het beheer en uitbouwen van je webwinkel, maar ook in het onderhoud en het opzetten hiervan.

Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid kennen beide varianten één groot nadeel: updates en onderhoud. Dit is iets wat je goed bij moet houden, onder andere voor de veiligheid van je website. Bij WooCommerce heb je vaak verschillende plugins, wanneer er hiervan een niet meer werkt na een update heb je vaak al een probleem om het weer werkend te krijgen, maar door de vele opties in plugins heb je wel weer keuze in plugins die de nieuwste updates wel ondersteunen.

Magento heeft minder van dit soort updates, echter is er eenmaal een update bij Magento? Dan is dit vaak wel een grote, die je niet zomaar installeert, maar waarbij een professional vaak (een deel van) de website opnieuw moet opzetten. Zo ook nu bij de overgang van Magento 1 naar 2. Wat vaak een erg kostbare investering is.

De complexiteit van Magento heeft ook voordelen: zo is de achterkant bij Magento net wat stabieler, de datastructuren zijn overzichtelijker met minder overbodige regels. Voor grote en complexe webshops is dit stabieler. Als je bijvoorbeeld producten hebt met veel variaties, en deze variaties ook weer speciale opties hebben, dan is Magento de winnaar. Ondanks dat WooCommerce hier steeds beter mee omgaat, en dit punt misschien zelfs wel achterhaald is, is het toch iets om over na te denken.

De vergelijking

Wanneer je nog Magento 1 hebt, is dit hét moment om over te stappen. WooCommerce wint het op gebruiksvriendelijkheid en ook wanneer je met content marketing aan de slag wilt is het zeker een goede optie. Daarnaast is het qua opzet, onderhoud en plugins meestal de goedkoopste optie.

Wil je echter een zeer solide infrastructuur, die maximaal blijft werken ondanks grote hoeveelheid bezoekers en vele product variaties? Dan kan het ondanks de nadelen toch voordelig zijn om bij Magento te blijven, maar dan om te bouwen naar Magento 2.0

Je Magento webshop laten ombouwen naar WooCommerce of advies op maat?  Wij, Magento specialisten (Magento 1) helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Stel ze gerust