Van Joomla naar WordPress
Tegenwoordig wordt op ruim 34% van de websites op het internet WordPress gebruikt als CMS (Content Management System). Daarmee laat het Joomla (~3%) en Drupal (~2%) ruim achter zich. Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat WordPress een ontzettend gebruiksvriendelijk CMS is en er daarnaast enorm veel informatie en ondersteuning voor te vinden is. Precies de redenen waarom ook wij van Kwaaijongens onze websites bouwen met WordPress. Maar wat als je in het verleden toch gekozen hebt om je website in bijvoorbeeld Joomla te laten bouwen en je nu de overstap wilt maken naar WordPress? Is dat makkelijk om te zetten of komt er toch meer bij kijken dan je denkt? In deze blog gaan we dieper in over de overstap van Joomla naar WordPress.
Thema’s, plugins en content
Een website die binnen WordPress is opgebouwd bestaat grofweg uit drie hoofdonderdelen;
- Het thema, ook wel templates in Joomla genoemd. Hiermee bepaal je de look-and-feel van je website. Denk hierbij aan de kleuren, het lettertype, het logo en de indeling van je website.
- Plugins, ook wel extensies, modules of componenten binnen Joomla genoemd. Hiermee voeg je extra functionaliteiten toe die niet standaard in het CMS zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een webshop plugin/module of een plugin waarmee je sliders kunt toevoegen aan je website.
- De content. Dit is eigenlijk alle inhoud die jij zelf toegevoegd aan de website, dit zijn bijvoorbeeld teksten van pagina’s en geuploade afbeeldingen.
1. Overzetten van het thema
Een thema (of template) bestaat uit een verzameling van bestanden met codes die gezamenlijk het thema vormen. Deze codes zijn specifiek voor een bepaald CMS geprogrammeerd en zijn dus niet zomaar over te zetten. Een Joomla template is dus niet zomaar over te zetten naar een WordPress thema. Je zult dus óf een soortgelijk thema moeten vinden binnen WordPress óf een eigen thema moeten laten ontwikkelen die op je oude Joomla template lijkt. Direct een mooi moment om de layout van je website een upgrade te geven!
2. Overzetten van plugins
Voor het overzetten van plugins geldt eigenlijk hetzelfde. Uitbreidingen op een CMS zijn specifiek geprogrammeerd om te werken met dat ene CMS. Een module binnen Joomla kun je dus niet zomaar kopiëren naar WordPress. Je zult dus alternatieve plugins voor WordPress moeten zoeken die hetzelfde doen als jouw module of plugin binnen Joomla. Gelukkig heeft WordPress een grote database aan plugins waarin je altijd wel een plugin kunt vinden die aan je wensen voldoet.
3. Overzetten van de content
Het overzetten van de content kun je op twee manieren doen. De handmatige manier, je zult dan zelf alle teksten, categorieën, SEO waarden en afbeeldingen vanuit Joomla moeten kopiëren naar WordPress pagina’s of blogberichten. Dit is nog goed te doen als je Joomla website niet al te veel pagina’s bevat. Heb je echter veel pagina’s (en dus content), dan is een automatische manier veel makkelijker. Gelukkig zijn er tools die je hierbij kunnen helpen. Op internet zijn WordPress plugins beschikbaar die je helpen bij het automatisch converteren van Joomla content naar die van WordPress. Hier heb je wel enige technische kennis voor nodig om het omzetten goed te laten verlopen. Een dergelijke plugin werkt vaak erg goed en neemt zelfs dingen als afbeeldingen, categorieën en SEO waarden mee en past ook linkjes die in de tekst aan naar de nieuwe structuur binnen WordPress. Allemaal dingen die je anders handmatig had moeten doen. Het nadeel is dat alle content vaak op één grote hoop wordt gegooid in WordPress. Zo maakt het bijvoorbeeld van alle ‘soorten’ content uit Joomla (denk hierbij aan blogberichten, pagina’s, agenda items) pagina’s binnen WordPress. Je zult dus nog wel alle omgezette pagina’s moeten controleren en handmatig moeten indelen naar bijv. een blogbericht of agenda item binnen WordPress. Gelukkig is hier ook een oplossing voor in de vorm van de Post Type Switcher plugin die je snel alle soorten content laat omzetten naar een andere soort binnen WordPress.
Overstappen van Joomla naar WordPress?
Zoals je kunt lezen is het omzetten van een Joomla website naar WordPress goed te doen, mits je weet waar je rekening mee moet houden. Wil jij ook de overstap maken van Joomla naar WordPress en heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens contact met ons op om te kijken wat wij hiervoor voor je kunnen betekenen.