Websites & WordPress

Mag ik een child theme in WordPress gebruiken?

Je hebt een mooi thema aangeschaft voor je WordPress website, maar met de instellingen die het thema biedt kun je net niet de website maken die jij voor ogen hebt. Je wilt bijvoorbeeld een kleurtje van een button wijzigen of je wilt een stukje code toevoegen die een bepaalde functionaliteit wijzigt of toevoegt aan de website. Dan kun je natuurlijk, mits je wat kennis hebt van HTML, CSS of PHP om de code te gaan wijzigen van het betreffende thema. Dit zal ook zeker gaan werken; totdat het thema een (automatische) update krijgt. Alle wijzigingen die je in het thema hebt zijn dan verloren en je kunt je aanpassingen opnieuw gaan doen. Bij een update van een WordPress thema worden namelijk alle bestanden overschreven. Hoe kun je dit dan op een juiste manier doen?

Maak een WordPress child thema

Een child thema is een extra thema die je naast het thema opzet, waarmee je het hoofdthema kunt uitbreiden. In het hoofdthema blijven alle basis- functionaliteiten en styling staan, maar dit kun je uitbreiden of wijzigen door gebruik te maken van een child thema. Al jouw wijzigen doe je in dit child thema, zodat bij een update van het hoofdthema deze wijzigingen niet verloren gaan en dus altijd blijven werken. Wel zo handig!

Hoe maak je een WordPress child thema?

Voor het maken van een child thema heb je toegang nodig tot de (bron)bestanden van jouw website. Dit doe je meestal door via FTP verbinding te maken met je website. Hoe je dit doet kun je navragen bij de hostingpartij waar je website gehost staat. Het maken van een child thema is vervolgens zo makkelijk als het aanmaken van een extra mapje in /wp-content/themes met daarin een style.css dat onder andere de basis-informatie over jouw child thema bevat (zoals de naam, omschrijving enz.).

Een kort stappenplan voor het in de basis maken van je eigen child thema:

  1. Log in met een FTP programma en navigeer naar de root van je WordPress installatie. De root is de map waar je WordPress installatie staat, dit is meestal een map als ‘public_html’ of ‘www’. Het is afhankelijk van je hosting hoe dit mapje heet.
  2. Navigeer vervolgens naar wp-content -> themes.
  3. Zoek hier de naam van de map van het thema dat actief is op je website. De mapnaam kan bijvoorbeeld kwaaijongens zijn.
  4. Maak een nieuwe map met als naam de naam van je actieve thema + -child. Bijvoorbeeld kwaaijongens-child. In principe mag je deze map noemen zoals je wilt, maar een achtervoegsel als ‘-child’ gebruiken is een duidelijke en herkenbare werkwijze.
  5. Maak in de zojuist aangemaakte map een bestandje aan die je css noemt.
  6. Zet in css vervolgens het onderstaande stukje code. De meest belangrijke regel hierin is Template, hiermee geef je aan van welk thema dit een child thema is.
  7. Sla het bestand op.
  8. Vervolgens kun je jouw child thema activeren via de admin omgeving van je WordPress website via Weergave -> Thema’s.
/* 
Theme Name: Kwaaijongens Child  
Theme URL: https://www.jouwwebsite.nl
Description: Kwaaijongens Child omschrijving
Theme Author: Kwaaijongens
Author URL: https://www.jouwwebsite.nl
Template: kwaaijongens 
Version: 1.0.0
Text Domain: kwaaijongens-child 
*/

Als je je eigen child thema gemaakt hebt kun je al je wijzigingen hier in doen. Wil je iets wijzigen aan de styling, dan kun je deze aanpassingen doen in het style.css bestandje van je eigen child thema. Meestal maak je ook nog een functions.php bestandje aan in jouw eigen mapje waarin je PHP code kunt zetten.

Wel of geen child thema gebruiken?

Mag je dus wel of geen child thema gebruiken? Ik zou zeggen; als je wijzigingen wilt doen aan je thema moet je een child thema gebruiken. Het maken van een child thema is een kleine moeite en voorkomt bij updates veel ellende en houdt al je wijzigingen overzichtelijk.

Heb je vragen over WordPress child themes?

Heb je naar aanleiding van dit artikel, over child themes vragen? Neem dan contact op met je webbureau of webmaster. Mocht je deze niet hebben of ons een vraag willen stellen, dan mag dat natuurlijk ook. Bel 085 – 330 7500 of mail naar dtv@kwaaijongens.nl

Vragen? Stel ze gerust