Domein opzeggen, waar moet je dan toch even aan denken?
Een domeinnaam registreren is zo gedaan. Mits deze natuurlijk vrij is voor registratie. Hoe zit het dan met het opzeggen van een domein? Ook dit is zo gedaan, maar toch is het goed om even na te denken over de mogelijke gevolgen. Op het moment dat je een domein opzegt zal deze vrij komen aan het einde van het registratie termijn. Je kunt ook aangeven dat de registratie per direct mag vervallen.
Quarantaineperiode voor .nl domeinen
Een .nl domein dat opgezegd is kent na de vervaldatum een 40 dagen quarantaine periode. Tijdens deze periode kan niemand het domein registreren. Alleen de laatst vermelde domeinnaamhouder kan het domein tijdens deze periode uit quarantaine halen. Na de quarantaine periode komt de domeinnaam vrij en kan iedereen deze domeinnaam registreren.
Alleen de domeinnaam geregistreerd
Had je eerder alleen de .nl domeinnaam geregistreerd en was deze op geen enkele wijze verbonden aan je merk, product of dienst? Gewoon omdat je hem interessant vond en mogelijk dacht in toekomst te gebruiken? Dan kun je deze opzeggen zonder dat je daar erg lang over na hoeft te denken. Het enige dat kan gebeuren is dat iemand anders de naam registreert en mogelijk gaat gebruiken. Er zijn weinig of geen risico’s aan verbonden die een consequentie hebben voor jouw bedrijf of persoon.
Domein inclusief email accounts
Een domeinnaam met email accounts actief opzeggen kan wel consequenties hebben als je het domein opzegt. Ook de mail accounts worden hierbij automatisch opgezegd. Als deze email accounts nog actief waren kan het dus gebeuren dat iemand anders je oude domeinnaam registreert en email ontvangt die eigenlijk voor jou bestemd is en niet voor de nieuwe domeinnaamhouder.
Wat kun je doen?
Soms is het verstandig om een domeinnaam langer aan te houden. Bekijk je mail archief en breng je ontvangers op de hoogte dat de mail accounts niet meer actief zijn. Geef door op welk email adres ze je wel kunnen bereiken. Zo sterft het mailverkeer langzaam uit en kun je het domein na verloop van tijd alsnog opzeggen. Hou het domein nog een jaar of langer aan voordat je dit laat vrij komen na opzegging.
Misbruik van domeinnaam na opzegging
Het kan heel goed zijn dat jouw opgezegde domeinnaam interessant is voor anderen. Als dit een nette partij is hoeft dat geen probleem te zijn. Er zal waarschijnlijk integer omgegaan worden met eventuele contacten. Er zal geen misleidende website getoond worden of erger. Dit zou je zelf ook niet doen.
Maar pas op!
De opgezegde domeinnaam kan interessant zijn voor kwaadwillenden. Een webshop verschijnt of website waar partijen achter zitten die misbruik maken. Mensen die de zaak oplichten of andere slechte bedoelingen hebben. De domeinnaam was immers vrij en door iedereen die dat wil te registreren. Met een impact die je vooraf niet had kunnen voorzien.
Je domeinnaam niet opzeggen
Je kunt overwegen om je domeinnaam niet op te zeggen. De registratie jaarlijks te verlengen en het domein in je bezit te houden. Alleen zo kun je gegarandeerd voorkomen dat het domein hergebruikt wordt op een manier die je niet wil.
Het doel van dit artikel is je beter te informeren over waar je over na kunt denken alvorens een domeinnaam op te zeggen. Dan wel te registreren. Helaas is het zo dat juist mensen, bedrijven, met verkeerde intenties zoeken naar domeinnamen met een historie. Om ze te hergebruiken voor doeleinden waarmee jij niet geassocieerd wilt worden.
Vragen? Neem contact op met Kwaaijongens.
Nu weet je meer over wat er komt kijken bij het opzeggen van een domeinnaam. Heb je vragen? Bel of mail dan gerust. We staan je graag te woord.