Domeinnaam wijzigen? Wel of niet doen.

Je domeinnaam wijzigen lijkt simpel. Tenminste…als de nieuwe naam die je voor ogen hebt vrij is voor registratie. Toch komt hier meer bij kijken dan waar de meeste ondernemers vooraf bij stil staan.

Er zijn meerdere aanleidingen mogelijk die je ertoe bewegen je domeinnaam te willen veranderen. Zo wordt een wijziging van een domeinnaam vaak ingegeven door een zakelijke keuze. Een bedrijfsnaam wijzigen als gevolg van een overname of nieuw samenwerkingsverband bijvoorbeeld. Een verandering van dienstenaanbod of product voering. Een merknaam wijziging. Allemaal legitieme redenen om ook je domeinnaam te wijzigen, zodat deze beter aansluit bij huidige en toekomstige doelstellingen, visie of het aanbod.

Er kunnen vele factoren en situaties zijn die om een naamswijziging vragen. Zo kan ook alleen de domeinnaam van één van de vele sites waarvan je eigenaar bent wijzigen.
Wij informeren je graag over de factoren die je hierin mee in overweging moet nemen, om te voorkomen dat jouw omzet met je oude domeinnaam mee verdwijnt.

Enkele overwegingen die je hierin mee wilt nemen zijn:

Impact in vindbaarheid en zichtbaarheid

De SEO-impact kan enorm zijn als de SEO migratie niet goed geregeld is. Simpel gezegd; als je een wijziging in domeinnaam niet zorgvuldig aanpakt, kan dit een enorme impact hebben op jouw online zichtbaarheid. Het wijzigen van een domeinnaam vraagt om een gedegen aanpak zodat er geen negatieve impact kan optreden. Hierbij moet wel gezegd worden dat zoekmachines óók bij een correcte SEO migratie de verandering moeten oppikken om je website of webshop opnieuw te indexeren. Hierbij is het van groot belang dat de juiste 301-omleidingen ingesteld staan voor de url’s van je oude domeinnaam naar de gewijzigde nieuwe domeinnaam. Zo kun je de SEO-waarde die je met je oude domeinnaam hebt opgebouwd zoveel mogelijk behouden.

De technische impact van wijzigen

Naast je opgebouwde publiek, bezoekers en de SEO impact die je mee wilt nemen in je overweging kun je ook voor technische uitdagingen komen te staan. Denk hierbij aan de interne- en externe links in een naar je website of webshop. Maar ook de technische aanpassingen van de website of webshop configuratie in je webhosting omgeving. Licenties verbonden aan je domeinnaam. Koppelingen met samenwerkingspartners. SSL certificering en meer.

Informeer je website bezoekers

Als je website of webshop, draaiend op een bepaalde domeinnaam, een aanzienlijk publiek heeft opgebouwd is het verstandig om hier goed bij stil te staan. Waarbij je vooraf nadenkt hoe je je huidige publiek op de hoogte gaat brengen van de aankomende naamswijziging. Laat ze wennen aan de nieuwe naam en neem ze mee in de overgang. Dit voorkomt vragen achteraf en mogelijk verlies van je opgebouwde publiek. Je kunt instellen dat je oude URL wordt doorverwezen naar je nieuwe domeinnaam. Maar als men daar dan verrast wordt door een compleet andere naam dan ze verwachten is de kans groot op een hoog bounce-percentage hoog. Zonde!

Besluit genomen om je domeinnaam te wijzigen?

Heb je besloten om de wijziging van je domeinnaam door te voeren? Dan zijn er wat stappen die gezet moeten worden. Hieronder zoom ik verder in op de acties die je bij een domein wijziging moet nemen in een WordPress omgeving. Waarbij ik je wat aandachtspunten mee wil geven om problemen achteraf te voorkomen.

Domeinnaam wijziging in WordPress

Besluit je je domein te wijzigen en wil je dit doorvoeren in je WordPress website? Dan kun je dit natuurlijk zelf doen. Er zijn voldoende handleidingen of documenten te vinden op het internet waarin stappen zijn beschreven. Toch merken wij vaak genoeg dat er wat mis gaat. Daarom is het raadzaam dit door WordPress specialisten te laten doen. Vraag aan je webbouwer of webhosting partij of zij de juiste kennis en ervaring en kennis in huis hebben om dit op de juiste manier voor je op te pakken. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan alleen via instellingen het WordPress adres (url) en Site adres (url) aan te passen.

Kwaaijongens informeert je over waar je op moet letten als je je domeinnaam wil wijzigen

Wijzigen domein – WordPress aandachtspunten

Doorverwijzingen in WordPress

Zorg ervoor dat je oude domeinnaam doorverwijst naar de nieuwe domeinnaam. Dit zowel voor het www als non-www verkeer. Deze doorverwijzingen zorgen ervoor dat bezoekers die de oude domeinnaam nog altijd gebruiken naar de nieuwe domeinen naam doorgestuurd worden zonder foutmeldingen.

SSL-certificaat

Ga je over op een nieuwe domeinnaam of verander je van hostingpartij? Dan moet je aan de slag met je SSL certificaat. Een SSL-certificaat is gekoppeld aan een specifieke domeinnaam en versleutelt de communicatie tussen de webserver en de browser van een gebruiker. Wanneer je je domeinnaam verandert, verandert ook de identiteit van je website, waardoor het huidige SSL-certificaat niet meer geldig is. Dit certificaat vervalt ook al je overstapt naar een andere hostingpartij. Dit heeft dan weer te maken met de server waar jouw site op draait. Let je hier niet goed op? Dan is je site niet goed beveiligd en is het dus wachten tot de eerste problemen zich aandienen.

Afbeeldingen en interne links binnen WordPress

Binnen WordPress heeft alle content een eigen interne link waarin je domeinnaam is opgenomen. Zorg er voor dat alle links aangepast worden met daarin je nieuwe domeinnaam. Dit wordt vaak gedaan met een plugin of script waarin een search & replace actie wordt uitgevoerd. Deze actie vraagt om zorgvuldigheid en controle. Alleen zo voorkom je foutmeldingen. Wordt dit niet goed opgepakt? Dan verdwijnen, afhankelijk van de browser die je gebruikt, afbeeldingen volledig van je webpagina’s of komt er een grijs vlak met kruisje voor in de plaats.

Kijk naar de externe links die naar je oude domeinnaam verwijzen. Backlinks noemen we deze verwijzingen ook wel. Deze moeten aangepast worden naar de nieuwe domeinnaam en url-structuur. Nu is dit ook op te vangen door een goede redirect lijst maar uiteindelijk wil je dat de externe links aangepast worden naar je nieuwe domeinnaam zodat de redirect wordt overgeslagen. Een redirect zwakt de SEO waarde van de externe link namelijk af. Google ziet liever directe links, zonder omwegen.

SEO

De wijziging van domeinnaam kan invloed hebben op de SEO waarde van je website of webshop. Het is belangrijk om door middel van 301 omleidingen de oude domein url’s door te leiden naar de nieuwe domeinnaam url’s. Zo begrijpen zoekmachines dat het gaat om een permanente verhuizing waarbij je wilt dat de oude SEO waarde doorgegeven wordt aan het nieuwe domein. Zoals eerder in dit artikel vermeld dien je rekening te houden met enige tijd waarin zoekmachines de verandering volledig hebben verwerkt en je website url’s goed indexeren.

Plugins binnen WordPress

Controleer de werking van plugins, zijn deze verbonden aan een domeinnaam of staan ze hier los van. Als ze verbonden zijn aan een domeinnaam kan het zijn dat ze niet meer werken.

Test de functionaliteit in je website of webshop

Controleer de functionaliteit in je website of webshop door formulieren in te vullen, bestellingen te voltooien en andere onderdelen waarbij er interactie is vanuit de bezoekers. Alleen zo weet je of alles correct werkt en je niets vergeten bent.

De vraag is of je dit allemaal zelf wilt doen? Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen de naam te wijzigen. Vraag je webbouwer of webhost je hierbij te helpen, hou hierbij bovenstaande in je achterhoofd zodat er niets vergeten wordt. Vraag vooraf naar het stappenplan, zo kun je toetsen of de domeinnaam wijziging correct is afgerond.

WordPress professionals met SEO kennis

Zoals al eerder vermeld wil ik graag benadrukken een domeinnaam wijziging binnen een WordPress website of webshop aan te pakken met professionals. Waarbij het van belang is dat degene die je vraagt ook voldoende SEO kennis heeft. Hier gaat het namelijk vaak mis: technisch klopt de aanpassing maar de negatieve impact in zoekmachines is een onvoorzien gevolg omdat deze kennis ontbrak. Alle drie de hoofdonderdelen; je publiek, de SEO waarde en techniek moéten in acht genomen worden wil je domein wijziging doorvoeren zonder grote problemen op de langere termijn.

Denk je naar aanleiding van dit artikel; hier wil ik meer over weten? Neem dan telefonisch of via mail contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in WordPress en hebben alle disciplines in eigen huis om een domeinnaam op de juiste manier te wijzigen.

Vragen? Stel ze gerust