Wat is WordPress en waarom zou ik voor WordPress moeten gaan?
Vaak lees je dat sites draaien op WordPress of krijg je ‘Wordpress’ als antwoord wanneer je vraagt hoe je het beste kan beginnen met een website. Maar wat is wordpress eigenlijk, waarom zou je wordpress gebruiken en wat kun je er allemaal mee?
WordPress is een CMS
“Oke dat geloof ik, maar wat is een CMS dan?” CMS staat voor Content Management System, dat is vertaald naar het Nederlands een Content Beheer Systeem. Met een CMS kun je een website beheren zonder daarvoor kennis te hebben van programmeren. Je kan pagina’s schrijven, foto’s plaatsen, de layout aanpassen, blogartikelen schrijven, menu’s beheren etc… en dat allemaal zonder daarvoor technische kennis nodig te hebben. Ideaal!
Een CMS bestaat doorgaans uit een backend en een frontend.
- De backend is het gedeelte waar alleen de beheerder(s) van de website in kunnen en waar je alles kan regelen, aanpassen en nieuwe content op je site kan plaatsen.
- De frontend is het gedeelte dat de bezoekers van de site te zien krijgen. Dus eigenlijk gewoon de website zelf.
Waarom WordPress
Naast WordPress zijn er een hele hoop andere Content Management Systemen beschikbaar. Varierend in mogelijkheden, en zowel betaald en gratis. De meest bekende naast wordpress zijn Joomla en Drupal.
Maar waarom zou je dan voor WordPress kiezen als er 1001 mogelijkheden zijn? WordPress heeft vele voordelen waardoor wij adviseren om voor wordpress te kiezen!
WordPress is het meest gebruikte CMS ter wereld
Volgens het bedrijf w3techs is wordpress met afstand het meest gebruitkte CMS systeem ter wereld! In Maart 2016 draaide maar liefst 26,4 van het gehele internet op WordPress. Als men puur kijkt naar websites die op een CMS draaien dan heeft WordPress 59,4% van de markt in handen. Het is dan ook niet voor niets dat een paar van ’s werelds grootste websites op WordPress draaien (o.a. The New York Times, People Magazine, National Geographic) en ook veel Nederlandse websites weten hun weg naar WordPress te vinden (NRC.next, Radio 538, Viva, Emerce).
Maar wellicht vraag je jezelf nu af “Wat maakt mij het uit dat WordPress de grootste is?” Dat is terechte vraag, maar het maakt wel degelijk iets uit. Doordat WordPress zo populair is zijn er dus duizenden, wel niet tien-duizenden mensen dagelijks bezig met WordPress. En al die mensen zorgen ervoor dat WordPress goed onderhouden wordt, dat bugs en fouten meteen worden ontdekt.
Daarnaast – omdat er zo’n grote markt is – zijn er duizenden templates en uitbreidingen voor WordPress beschikbaar. En elk probleem dat zich heeft voorgedaan is waarschijnlijk al ooit opgelost en gedocumenteerd op het internet. Daarom kun je bij problemen vaak meteen schakelen en liggen de antwoorden voor het oprapen (in plaats van dat je dagen of zelfs weken vertraging op loopt).
WordPress is ooit begonnen als een systeem om mee te bloggen, maar toen begon het bekendheid te krijgen en bleken ook andere toepassingen mogelijk te zijn. WordPress werd steeds meer gebruikt als een systeem waarmee ook volledige websites konden worden gemaakt, en nog belangrijker, beheerd. Later, toen WordPress eenmaal een gevestigd CMS werd, kwamen er ook uitgebreide plugins op de markt. Zo kan je nu heel eenvoudig een forum runnen in WordPress (BuddyPress), een sociaal platform op zetten (BuddyPress), en een webwinkel beginnen (Woocommerce). Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden, je kan het zo gek niet verzinnen en het kan gerealiseerd worden binnen WordPress.
Waarom kiezen wij voor wordpress
Naast dat WordPress het grootste CMS ter wereld is, raden wij iedereen aan WordPress te gebruiken om dat het enorm gebruiksvriendelijk is. Met een korte uitleg kun je zelf al snel aan de slag met het aanmaken van pagina’s het veranderen van je menu of het plaatsen van een protfolio item. Je hoeft daarom tegenwoordig geen dure ontwikkelaars of webbeheerders meer aan te nemen, met slechts de basiskennis kan je dat allemaal zelf. En kom je er niet uit? Op internet (en zeker ook op Youtube) zijn 1001 tutorials en filmpjes te vinden waarin uitleg wordt gegeven over alles omtrent WordPress.
De functies van WordPress
We weten inmiddels dat je met WordPress veel kan, maar wat kan dan precies? Dat zal ik hieronder uitleggen.
Pagina’s
Allereerst bestaat WordPress uit pagina’s. Deze pagina’s kan je zelf aanmaken en aanpassen. Waneer je een pagina gaat maken of bewerken krijg je eigenlijk gewoon een soort van Online Word voorgeschoteld. Je kan teksten typen, lijstjes maken, afbeeldingen plaatsen, linken naar andere sites, koppen plaatsen en nog veel meer. Wanneer je werkt met een template zit er vaak ook een sjabloon bouw-tool in de achterkant ingebouwd. Dan kun je door simpel te klikken en slepen heel eenvoudig pagina’s maken met verschillende rijen, kolommen en blokken. Vaak zitten er in een dergelijke sjabloon-bouw tool legio kant en klare bouwblokken waarmee je je pagina kan opbouwen. Bijvoorbeeld een afbeelding slider, een contact formulier, een tekstblok, allerlei verschillende knoppen, etc… Dan is het als het ware hetzlefde als bouwen met Lego.
Menu’s
Om alle pagina’s die je hebt gemaakt te kunnen bereiken kun je een menu aanmaken. De menu tool is ook, zoals de rest van wordpress, heel erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk. Je kan items die je in het menu wil plaatsen selecteren aan de linkerkant. Vervolgens verschijnen ze rechts en kan je ze in verschillende volgordes slepen en zelfs onder elkaar hangen om uitschuif-menu’s te maken.
Berichten
Maar de echte kern van WordPress bestaat toch wel uit het plaatsen van berichten, oftewel blog artikelen. Daar is het – zoals hierboven uitgelegd – ooit mee begonnen en daarin is WordPress nog steeds een echte voorloper. Een blog is eigenlijk in de basis slechts een verzameling van (blog)artikelen. Op het blog worden al deze artikelen getoond met een korte beschrijving en een link naar het desbetreffende artikel. Artikelen schrijven werkt eigenlijk exact hetzelfde als het schrijven van pagina’s. Vaak heeft een blog aan rechter/linker kant een sidebar met daarin handige filters voor je blog artikelen. Zo kun je artikelen een of meerdere categorieën toekennen en kunnen je bezoekers vervolgens alleen artikelen uit een bepaalde categorie te zien krijgen.
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk binnen WordPress en is dit slechts een top van de ijsberg. In andere artikelen zal ik verder uitweiden over wat er dan allemaal nog meer mogelijk is!