Wat is Open Source
Een vraag die veel naar voren komt is: Wat is open source? En waarom kiezen we voor open source? Ik zeg wel eens dat ik een prediker ben van en voor open source. Nog altijd kom ik ondernemers tegen die vast zitten aan de bouwer van hun website of webshop. Ze kunnen geen kant op. Na een goedkope start is men duur uit omdat voor iedere aanpassing een factuur wordt gestuurd.
Anderzijds worden aanpassingen niet gedaan omdat ze de enige zijn die een dergelijke aanpassing vragen. Dit is wel een beetje kort door de bocht moet ik bekennen. Natuurlijk zijn er ook goede oplossingen in zogenaamde closed source CMS (Content Management Systemen) website oplossingen.
Wat is nu eigenlijk Open Source?
Dit is software waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of toeslagen. Een prachtige verklaring, maar nu de taal van een leek. Een systeem (software) waarmee iedereen kan werken!
Of iedereen er daadwerkelijk mee kan werken is de vraag. Het vraagt wel om bepaalde kennis. Het is eerder systeem (software) waarmee iedereen mag werken.
Waarom kiezen voor open source?
Ik kijk daarbij vooral naar de ontwikkeling van websites en het beheer daarvan door jou als ondernemer of mensen in je bedrijf.
Gratis software. GAAF! Er zijn immers geen kosten verbonden aan het gebruik ervan. Tot zover klopt het. Alleen het bouwen van een professionele website op een juiste wijze, volgens richtlijnen van Google, en browsers waarin deze getoond wordt is wel anders. Los daarvan de weergave op de verschillende apparaten zoals desktop computer, tablet of mobiel. Gratis nee, wel vaak voordelig.
Zoals gezegd kijk ik naar het bouwen van websites en webshops. Er zijn veel open source toepassingen in de vorm van Content Management Systemen. Denk hierbij aan CMS oplossingen zoals Joomla, WordPress en Magento (webshops). Iedereen mag hiermee werken om een website of webshop te bouwen. Of iedereen dat kan blijkt anders te zijn.
Het mooie van open source is dat ontwikkelaars en bedrijven over heel de wereld aanvullende software schrijven om op te nemen binnen CMS oplossingen zoals Joomla, WordPress en Magento. Hierdoor krijg je als ondernemer een schat aan functionaliteit aangeboden om op te nemen in je website. We noemen dit vaak extensies, plugins of componenten die je kunt toevoegen. Als je dit hebt gedaan beschik je over de extra functionaliteit.
Een waarschuwing is op zijn plaats denk ik. Ook hier geldt dat je het kaf van het koren moet scheiden, kies bewust en ga niet voor een schijnbaar leuke plugin of extensie die door bijna niemand wordt gebruikt.
Open source oplossingen zijn van iedereen, je zit dus niet meer vast aan 1 partij. Wil je bepaalde uitbreidingen of ben je niet meer tevreden stap je eenvoudig over. Is dat wel zo? De ervaring kan wel eens weerbarstiger zijn. Door bijvoorbeeld:
- eigen maatwerk van de bouwer
- achterstallig onderhoud in updates
- een vervuilde omgeving door onjuiste aanpassingen
- corrupte plugins
Zo kunnen er nog tal van factoren zijn die maken dat je onafhankelijkheid om over te stappen toch wel wordt beperkt. Door je vooraf goed te laten informeren en een juiste partner te kiezen zul je merken dat die onafhankelijkheid fijn is maar onnodig.
Nieuwe ontwikkelingen worden door de open source wereld snel opgenomen. Dit heeft met name te maken met de grote groep van ontwikkelaars en bedrijven die zich bezig houden met een bepaalde CMS oplossing. Hierdoor komt nieuwe functionaliteit snel beschikbaar. Vaak in de vorm van plugins, extensies of andere software componenten die kunnen worden opgenomen in het CMS. Dit kunnen vrij beschikbare aanvullingen zijn of betaalde. Soms zelfs gratis waarbij de ontwikkelaar vraagt om een donatie.
De open source CMS oplossingen voor website bouw zijn in de basis vaak SEO vriendelijk. Dit wil niet zeggen dat je website gegarandeerd hoog scoort in de zoekmachines zoals Google en Bing. Het wil zeggen dat SEO onderdelen goed aanpasbaar zijn binnen het CMS. Er is nog al eens een misverstand merkbaar tussen bouwers en website eigenaren in verwachtingen over wat SEO vriendelijk nu is. Over SEO gesproken, wat is SEO?
Wat kunnen de nadelen zijn van open source
Er zijn geen nadelen! Toch? Net als bij iedere andere van software zijn er voordelen en nadelen verbonden aan het gebruik van open source CMS oplossingen.
Hoe borg je de kwaliteit als software vrij beschikbaar is. Iedereen kan en mag ermee werken. Hier schuilt direct ook het gevaar voor het borgen van de kwaliteit. Jan en alleman kan zich expert of specialist noemen in website bouw en jij als ondernemer kunt niet beoordelen of dat ook zo is. Een goedkope website, snel in elkaar gezet lijkt prachtig. Als vervolgens blijkt dat de website niet goed is opgebouwd, bestaande uit alleen maar plugins en andere aanvullingen, dan begint de ellende vaak na een paar maanden. Updates, compatibiliteit tussen gebruikte onderdelen en veiligheid problemen zorgen voor een niet goed werkende website. Partijen wijzen naar elkaar en jij zit er tussenin.
Verantwoordelijkheid. Bij wie ligt dit in relatie tot je website in open source. Bij iedereen, of bij niemand dus. De basis is goed geregeld, de ontwikkelaars van het CMS werken direct aan een bug of ander probleem dat wordt geconstateerd vanuit gebruikers. Meestal is een probleem in de core software snel opgelost. Bij plugins, extensies of andere componenten kan dit wel eens anders zijn. Of wat dacht je van de templates, theme’s die in je website worden gebruikt. Ook kan het zijn dat een CMS in de loop der tijd minder geliefd wordt waardoor het gebruik afneemt en de doorontwikkeling stopt. Dan zul je moeten overstappen naar een andere open source oplossing. Maar is dit zo anders dan bij een gesloten CMS oplossing. Stel het bedrijf stopt met het bouwen van websites, dan ook moet je opnieuw beginnen.
Een goede, betrouwbare partner met kennis van zaken neemt de verantwoordelijkheid van het functioneren van je website op zich. Geen van kastje naar de muur verwijzingen. Voorkom dit door een juiste keuze.
Een open source oplossing is de toekomst
Ja, een open source oplossing is prachtig in mijn ogen. Alleen geldt net als bij alle andere oplossingen dat je kritisch moet kijken naar welk CMS het beste past bij je wensen en gevraagde functionaliteit. Waar dient je website of webshop voor? Wie gaat hem onderhouden? Welke plugins of extensies gebruik je? Welke partner kies je voor ontwikkeling, website onderhoud en updates? Waar breng je de webhosting onder?
Allemaal vragen die van belang zijn, niet alleen bij open source CMS oplossingen. Bij iedere CMS oplossing.
WordPress
Zelf hebben wij uitdrukkelijk gekozen voor WordPress als CMS voor het bouwen van websites voor onze relaties. Of het nu gaat om een simpele en informatieve website, een meertalige website of webshop. WordPress is altijd de basis.
Ik hoop je met dit artikel wat meer inzicht te hebben gegeven in wat open source is en waarom je er ons inziens voor moet kiezen. Waar je op moet letten en waar je over na moet denken.