Bedrijfsprocessen automatiseren binnen WordPress, doen of niet?
Het CMS (Content Management Systeem) WordPress is van oorsprong ontwikkeld om blogs te schrijven. Inmiddels is het open source softwarepakket uitgegroeid tot veel meer dan dat. Met een groot scala aan plugins, thema’s en andere uitbreidingen kun je WordPress uitbouwen tot een online platform dat helemaal naar jouw wens is. Maar is WordPress geschikt om jouw bedrijfsprocessen te automatiseren?
Automatiseren met plugins
WordPress is op zichzelf beperkt in functionaliteiten. Je kunt pagina’s en berichten schrijven en op de website plaatsen binnen een simpel thema dat ontwikkeld is door WordPress zelf. Gelukkig kun je het CMS uitbreiden met plugins om functionaliteiten aan jouw website toe te voegen. Maar wat is nou eigenlijk een plugin? Dat is een verzameling van stukjes code die extra functies toevoegen aan jouw website. Op dit moment zijn er zo’n 60.000 gratis WordPress plugins beschikbaar en een duizendtal betaalde plugins.
Wil je bijvoorbeeld een webshop opzetten? Daar kun je een plugin voor gebruiken. Ook kan je een plugin inzetten als je automatisch facturen wilt maken voor je webshop. Wil je dat een klant automatisch een track & trace code (bijvoorbeeld van PostNL) ontvangt na het plaatsen van een bestelling? Ook daar is een plugin voor. Zo kan je met een handjevol kant-en-klare plugins een deel van de taken die je normaal handmatig verricht, automatiseren.
Automatiseren met maatwerk
In de enorme bibliotheek is er bijna altijd wel een plugin te vinden waarmee je jouw bedrijfsprocessen kunt automatiseren. Het nadeel van een plugin is dat je vastzit aan de mogelijkheden die de bouwer van de plugin heeft bedacht. Wil jij net iets anders of mist er iets in een plugin wat je wel belangrijk vindt? Dan kom je al snel bij maatwerk uit. WordPress, maar ook (goed gebouwde) plugins zijn echter zo ontwikkeld dat je door middel van codes makkelijk functionaliteiten kunt toevoegen. Biedt een plugin dus nét niet wat jij wilt? Dan is deze functionaliteit vaak wel bij te bouwen.
Natuurlijk kan het voorkomen dat er geen plugin bestaat die kan automatiseren wat jij voor ogen hebt. Of een plugin is zo gebouwd dat er van buitenaf geen aanpassingen kunnen worden gedaan. In dat geval kan je met maatwerk precies maken wat jij wilt, en dat allemaal binnen de WordPress omgeving van jouw website! Zo heb je alles op één plek.
Externe systemen
Uiteindelijk zit hier wel een grens aan. Daarom is het soms beter om te kijken naar externe systemen die gespecialiseerd zijn in specifieke diensten. Denk bijvoorbeeld aan een administratiesysteem. Dit kun je bouwen binnen WordPress, maar er zijn kant-en-klare systemen die specifiek ontwikkeld en geoptimaliseerd zijn voor het beheren van jouw administratie. De tijd en kosten om dit binnen WordPress te bouwen, weegt niet op tegen een geheel doorontwikkeld systeem. Vaak kun je dit soort externe systemen wel weer koppelen aan WordPress. Let op: als je wilt werken met veel data en grote datastromen is WordPress wat minder geschikt. Je kan dan beter kijken naar een extern systeem en dit (laten) koppelen aan WordPress.