Marketing, SEO & strategie
Websites & WordPress

Bescherm je bedrijfsnaam en leg meerdere domeinnamen vast!

Een sterke online positionering is van onschatbare waarde voor het succes van je bedrijf. Je domeinnaam ligt daarbij aan de basis. We raden je aan naast je primaire domeinnaam ook na te denken over het vastleggen van gerelateerde domeinnamen. Denk hierbij aan varianten met verschillende extensies zoals .nl, .eu, of domeinnamen met vergelijkbare namen. Door preventief meerdere domeinnamen te registreren, voorkom je dat anderen er misbruik van maken. Door varianten van je domeinnaam te registreren, kun je proactief optreden om dergelijke problemen te voorkomen. Het registreren van varianten van je domeinnaam minimaliseert het risico op reputatieschade doordat frauduleuze bedrijven op vergelijkbare domeinnamen met oplichterij of simpelweg slechte klantenservice hun klanten bedienen. Door dit soort praktijken wordt jouw goede naam ook te grabbel gegooid. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen!

In dit artikel geven we je meer informatie over het belang van het vastleggen van deze domeinnamen en wat te doen wanneer iemand jouw organisatie bewust dwarsboomt door een bepaalde domeinnaam te gebruiken.

Welke domeinnamen moet je vastleggen?

Denk met name aan de diverse extensies die vaak worden gebruikt. Sla daarin ook niet door en hou goed rekening met jouw doelgroep. Als jij een snackbar hebt in Tilburg is de extensie .de vastleggen echt niet nodig. Logischerwijs ligt dat anders als jouw organisatie zich juist wel richt op de Duitse markt. Ook het registreren van domeinnamen met veelgemaakte spelfouten naar jouw website kan direct verstandig zijn en bovendien frustraties bij bezoekers voorkomen.

Laat domeinnamen ‘forwarden’ naar je hoofd domeinnaam

Onze hoofd domeinnaam is Kwaaijongens.nl. Om te voorkomen dat concurrenten meeliften op onze reputatie en mogelijk ons imago daarbij schaden, hebben wij diverse domeinnamen vastgelegd en laten ‘forwarden’ naar het hoofd domein. Bijvoorbeeld; als iemand de ‘s’ vergeet en kwaaijongen.nl intypt, komt hij nog altijd uit op onze website.

Wees scherp in het kiezen van je registrar en hostingpartij

Let goed op! Wordt jouw website, om wat voor reden dan ook, overgezet naar andere server of provider? Wordt je website bijvoorbeeld van een shared server naar een dedicated server verplaatst of schakel je een nieuwe partij in voor de hosting? Dan moet de overdracht goed worden geregeld om te voorkomen dat de koppeling tussen je domeinnamen komt te vervallen. Ook een verandering in IP adres is een reden om actie te ondernemen. In dat geval moet je het DNS record aan (laten) passen. Een vrij technisch verhaal, waar we nu niet dieper op in zullen gaan. Dit vraagstuk zou je met een gerust hart bij je hostingpartij neer moeten kunnen leggen. Helaas zien wij dat dit in de praktijk niet altijd het geval is.

De eigendomsgegevens rondom domeinnamen worden vaak niet correct vastgelegd. De overdracht kan daardoor volledig spaak lopen, waar jij als achterliggende organisatie de klos van bent. Ook willen sommige organisaties simpelweg niet meewerken. Zeker bij internationale domeinnamen kunnen processen hierdoor maanden lang gerekt worden. Door overdrachtsprocessen onnodig lang te maken zien mensen er vaak vanaf. Dit gebeurd in onze ervaring met name bij de prijsstunter hostingpartijen. Door de lage hostingkosten lijken mensen vaak te redeneren dat het de moeite niet waard is. Iets waar zij van profiteren natuurlijk. Zorg dus dat je betrouwbare partner uitkiest voor de registratie en het onderhoud van je domeinnamen.

Is een vergelijkbare domeinnaam altijd een probleem?

Het is natuurlijk vervelend als een andere organisatie een domeinnaam heeft die lijkt op die van jou. Gezien de grote hoeveelheid domeinnamen die al bezet zijn is die kans echter groot. Betekent het hebben van een beschermd merk of handelsnaam automatisch dat een vergelijkbare of identieke domeinnaam inbreuk maakt? Nee, dat is niet altijd het geval. Het hangt allemaal af van de specifieke omstandigheden. Als er geen geregistreerd merk is en de gebruiker een legitiem belang kan aantonen, kan de naam gewoon worden gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de naam wordt gebruikt voor een niet-commerciële site.

Ook kan het voorkomen dat twee bedrijven met dezelfde naam ver van elkaar verwijderd zijn en alleen lokaal diensten of producten aanbieden. Ga maar eens na; hoeveel Griekse restaurants ken jij met dezelfde naam? Precies! Restaurant Athene in Groningen zal echter weinig concurrentie ervaren van restaurant Athene in Middelburg. Ook een compleet ander dienst- of productaanbod kan ervoor zorgen dat vergelijkbare domeinnamen prima naast elkaar kunnen bestaan. Zo heb je het speelgoedmerk Jumbo en de bekende supermarkt met dezelfde naam. Mocht een bezoeker per ongeluk op de verkeerde site belanden dan zal hij of zij zich dit direct realiseren. Zo ontstaat er dus geen misbruik van de naam. De kans op verwarring is minimaal, waardoor de schade beperkt blijft. Als een bedrijf de domeinnaam jumboo.nl vastlegt en laat de bezoeker de indruk geeft op een online supermarkt uit te komen, ontstaat er een hele andere situatie.

Wanneer kun je stappen ondernemen bij een vergelijkbare domeinnaam?

Als iemand bewust en probeert mee te liften op het succes van jouw bedrijfsnaam of als iemand een domeinnaam “kaapt” met als doel deze voor een hoog bedrag aan jou te verkopen, zijn er stappen die je kan zetten om hier een halt toe te roepen. Je kunt dit soort kwader trouw inbreuken op twee manieren aanpakken: via speciale domeinnaamprocedures (SIDN) of via de rechter. De eerste optie is over het algemeen goedkoper en eenvoudiger, dus laten we die eerst bespreken.

Geschillenregelement van SIDN

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) hanteert een geschillenreglement waarin staat wanneer een domeinnaam inbreuk maakt. Voor zowel merken als handelsnamen moeten aan de volgende drie criteria worden voldaan om inbreuk vast te stellen. Ten eerste moet je aantonen dat de domeinnaam zodanig overeenkomt met die van jou dat er verwarring kan ontstaan. Ten tweede moet blijken dat de domeinnaamhouder geen legitiem belang heeft bij de domeinnaam. Ten slotte moet aangetoond worden dat de betreffende domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd. ‘Te kwader trouw’ is de juridische term die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand moedwillig misbruik maakt van een domeinnaam.

De SIDN identificeert vier situaties waarin een domeinnaam te kwader trouw wordt geregistreerd:

  1. Gekaapte naam: Wanneer een domeinnaam wordt geregistreerd of verkregen met als doel deze vervolgens voor een hoger bedrag dan de registratiekosten door te verkopen.
  2. Belemmering: Als de domeinnaam puur wordt geregistreerd om anderen te verhinderen deze te gebruiken.
  3. Verstoren van activiteiten: Wanneer de registratie van de domeinnaam tot doel heeft de activiteiten van anderen te verstoren.
  4. Kapitalisatie op verwarring: Als de domeinnaamhouder probeert te profiteren van de verwarring van consumenten door hen te laten denken dat de site verbonden is met een bekend bedrijf, om zo commercieel voordeel te behalen. Bijvoorbeeld, het registreren van “Coolbleu.nl” en daar diverse soorten elektronische producten online verkopen. Mensen kunnen denken dat het gerelateerd is aan Coolblue en het bedrijf kunnen associëren met de betrouwbaarheid van dit bedrijf.

Als je kunt bewijzen dat de persoon achter een domeinnaam deze op een oneerlijke manier heeft verkregen, zonder een legitiem doel en met de bedoeling om verwarring te zaaien, kun je een arbitrageprocedure beginnen bij SIDN.

Proces starten voor vergelijkbare Nederlandse domeinnamen

Heb je een Nederlandse domeinnamen met de extensie ‘.nl’ of ‘.nu’? Vul je het eisformulier van SIDN in en stuur je dat per e-mail op. Dit geldt alleen voor Nederlandse domeinnamen. Voor websites met extensies zoals ‘.com’ of ‘.org’ geldt de Uniform Dispute Resolution Policy (UDRP). Hierbij moet je naam geregistreerd staan als merk. Voor andere nationale extensies, zoals ‘.uk’ of ‘.it’, kun je terecht bij de geschillenbeslechter voor domeinnamen van dat land. Dit maakt het proces dus ook stuk ingewikkelder.

Als het formulier in orde is, stuurt SIDN de eis naar de domeinnaamhouder. Die heeft dan 20 kalenderdagen de tijd om bij SIDN een verweer in te dienen. Als hij dat doet, begint eerst een mediationprocedure. Dit kost niets en duurt normaal gesproken 30 kalenderdagen, maar kan twee keer met 30 dagen worden verlengd als beide partijen akkoord gaan. Het kan ook eerder stoppen als SIDN denkt dat mediation niet zal werken. Als de mediation succesvol is, is daarmee het proces afgelopen.

Als de domeinnaamhouder geen verweer indient of als de mediation niet slaagt, begint de geschillenbeslechting. Dan moet je een stevig bedrag betalen aan SIDN om het daaropvolgende proces te bekostigen.

Wanneer kun je naar de rechter stappen?

Je kunt naar de rechtbank stappen als je vindt dat iemand met zijn domeinnaam inbreuk maakt op jouw merk of handelsnaam. Als jouw naam als merk is geregistreerd, kun je een procedure starten bij de rechtbank op basis van de normale inbreukcriteria voor merken. Inbreuk kan worden vastgesteld als de naam (of iets wat daar sterk op lijkt) wordt gebruikt voor dezelfde of soortgelijke goederen of diensten en daarmee afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen of imago van jouw merk.

Het is belangrijk dat jij al langer de vergelijkbare domeinnaam of handelsnaam gebruikt en de drempel voor verwarring is hoog is.

Als iemand een domeinnaam puur registreert om deze door te verkopen zonder daadwerkelijk activiteit onder die naam te ontplooien, kan het lastig zijn om de domeinnaam aan te merken als handelsnaam. In zo’n geval kun je nog steeds een zaak aanspannen. Succes is echter niet verzekerd.

Hoe voorkom je misbruik van je domeinnaam

Om misbruik van je domeinnaam te voorkomen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen, waarbij het kiezen van een goede hostingpartij een belangrijke rol speelt.

Laat je domeinnaam door een betrouwbaar bedrijf registreren

Ten eerste is het slim om je domeinnaam te registreren bij een betrouwbare en gerenommeerde registrar. Een registrar is een onderneming die domeinnamen registreert voor bedrijven, organisaties of individuen. Meestal bieden registrars ook DNS-services aan, maar dit is niet altijd het geval. De ICANN is verantwoordelijk voor de generieke topleveldomeinen. Deze registrar moet veiligheidsmaatregelen bieden om je domein te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en domeinnaamkaping.

Zorg dat je website goed wordt gemonitord door iemand met kennis

Ten tweede is het belangrijk om je domeinnaam en website regelmatig te monitoren op verdachte activiteiten. Dit kan onder meer inhouden dat je regelmatig je DNS-instellingen controleert en eventuele verdachte wijzigingen direct aanpakt. Een goede hostingpartij biedt vaak tools en services voor het monitoren van je domeinnaam en website, waardoor je snel kunt reageren op mogelijke bedreigingen.

Laat je website goed beveiligen

Daarnaast is het verstandig om je domeinnaam te beveiligen met behulp van SSL-certificaten, die de communicatie tussen je website en de bezoekers versleutelen. Dit verkleint het risico op phishing en andere vormen van cyberaanvallen. Let wel; heb je een kwaadwillige partij aan de andere kant zitten, dan kan deze je het leven goed zuur maken als je wilt overstappen naar een andere partij.

Domeinen registreren en beheren met deskundige hosting van Kwaaijongens

Bij Kwaaijongens helpen we je naast het ontwikkelen van een succesvolle WordPress website ook met het website onderhoud en de hosting. We kunnen domeinnamen voor je registreren en beheren. Als hosting partner bieden we daarnaast uitgebreide beveiligingsmaatregelen zoals firewalls en malware-scanning. We maken continu back-ups en hebben onze eigen server zodat we van niemand afhankelijk zijn. Ook hebben we een medewerker die zich volledig toewijdt op het doorvoeren van controles en updates. Een betrouwbare hostingpartij kan helpen bij het voorkomen van misbruik van je domeinnaam door proactief beveiligingsmaatregelen te nemen en snel te reageren op mogelijke bedreigingen. Omdat een hoop mensen niet inzichtelijk hebben wat er allemaal bij komt kijken om je hosting écht op orde te houden, kan een prijsstunter aanbieding al snel erg aantrekkelijk lijken. Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in de manieren waarop dit flink verkeerd kan gaan.

Heb je vragen of zoek je een betrouwbaar bedrijf voor je hosting, website onderhoud of de ontwikkeling van jouw WordPress website? Geef ons dan gerust een belletje.

Vragen? Stel ze gerust