De risico’s van WordPress plugins
WordPress heeft een groot aanbod aan plugins. Door het installeren van een plugin kan het plaatsen van contactformulieren of social share buttons snel gaan. Bij Kwaaijongens zijn we toch altijd erg voorzichtig met het installeren van plugins. In dit artikel legt Lisa uit waarom!
Wat je moet weten over WordPress plugins
WordPress plugins zijn handige tools die ervoor zorgen dat je binnen no time functies toevoegt aan je WordPress website. Denk bijvoorbeeld aan social media knoppen of een Google Maps kaart. Door zo’n plugin te installeren bespaar je een hoop tijd die je anders in de developing zou steken. Dus kort samengevat zijn WordPress plugins vooral: makkelijk en snel!
Sommige plugins zijn het daarom heus wel waard, maar wij hebben gemerkt dat de kwaliteit van plugins niet altijd even goed is. Goede plugins zijn goed ontwikkeld, uit te breiden, flexibel en voldoen aan de wensen van een klant.
Maar… het installeren van plugins kent ook veel keerzijdes.
De risico’s van WordPress plugins
Bij Kwaaijongens maken we het liefst zo min mogelijk gebruik van WordPress plugins en dat heeft te maken met verschillende redenen.
1. Slecht ontwikkeld
Plugins zijn door iedereen te ontwikkelen, aan te bieden, maar ook te installeren! Dus om aan zoveel mogelijk wensen te voldoen, worden ze volgepropt met tal van onnodige functionaliteiten. Daarnaast zitten deze plugins structureel ook helemaal niet goed in elkaar. Je hebt bijvoorbeeld minder dan de helft van de functionaliteiten nodig, maar na het downloaden zit je wel met alle extra’s te kijken die je website ook nog eens ontzettend traag maken. En een trage website is weer slecht voor je vindbaarheid en gebruikerservaring. Meer daarover lees je in het blogartikel: hoe maak ik mijn wordpress sneller.
2. Updates
Om WordPress te verbeteren worden er regelmatig updates uitgevoerd. Hierdoor ontstaat de kans dat plugins niet meer goed meewerken en kunnen er fouten ontstaan.
Daarnaast hebben ook de plugins zelf updates nodig. En daarvoor ben je geheel afhankelijk van de ontwikkelaar. Wanneer de ontwikkelaar besluit de plugin niet te onderhouden, blijven de problemen zich natuurlijk aanhouden. WordPress onderhoud zelf doen vraagt om specifieke kennis. Wil je dit zelf doen of zoek je een betrouwbare partner die je kan helpen, voorkomen is beter dan genezen.
3. Bugs
Heeft een plugin een bug, dan heeft de plugin een fout waardoor die niet meer optimaal functioneert. Hoe meer plugins je gebruikt, hoe groter de kans op bugs! Als er gebruik wordt gemaakt van een plugin dan roept deze allemaal scripts op. Heb je meerdere plugins dan kan het voorkomen dat die scripts niet goed samengaan. Je zult dan merken dat bepaalde zaken in je website niet meer lekker werken. En ook hier geldt weer dat je afhankelijk bent van de ontwikkelaar, het is daarom lastig om erachter te komen waar het probleem nu precies zit!
Hulp nodig?
Veel plugins zijn niet gratis, je betaalt een bedrag aan de ontwikkelaar. Hierbij geldt natuurlijk dat je betaalt voor wat je krijgt. Weeg dus van tevoren goed af of de investering het wel waard is. Mocht je twijfelen dan is het raadzaam om eerst contact op te nemen met een WordPress expert. Schroom dus niet en bel me gerust!