Gebruik ik nu RGB of CMYK?

RGB
Rood Groen en Blauw zijn de primaire kleuren waar licht uit bestaat. (eigenlijk uit nog veel meer, maar onze ogen kunnen die kleuren niet waarnemen) RGB wordt dan ook gebruikt om de kleuren te mengen voor beeldschermen, monitoren, beamers en andere middelen die zelf licht geven. Wanneer bij RGB alle invoerkleuren op 0 staan krijg je zwart. Oftewel, er is geen licht toegevoegd dus is het donker. Hoe meer kleur je toevoegt, hoe lichter het wordt. Per kleur kan je gaan tot 255 punten. Wanneer je Rood Groen en Blauw 100% mengt (alle drie de kleuren staan op 255 punten), krijg je wit licht.

Je kan dit heel goed zelf zien Ken je de kleurlampen die je met een afstandsbediening kan veranderen van kleur? Kijk maar eens in zo’n lamp. (maar pas op voor je ogen) Die bestaan uit led lampjes in de kleuren rood, groen en blauw. De hoeveelheid licht in verschillende verhoudingen geeft dat je alle kleuren kan maken binnen het RGB spectrum. Wanneer je bij zo’n kleurenlamp een schaduw hebt door bijvoorbeeld een plant of bloemen die ervoor staan. Dan zie je ook altijd rood groen en blauwe randjes rond de schaduw.

RGB kleuren bij wit licht

CMYK

Cyaan, Magenta, geel en zwart mengen in inkt / verf alle kleuren die binnen het spectrum mogelijk zijn. Dit geldt voor kleurmenging van producten die zelf geen licht geven. Wanneer je CMY mengt krijg je geen hele mooie kleur zwart. Vandaar dat er hier nog een vierde kleur aan toegevoegd is. Maar nu zal je denken…. Waar staat die K dan voor? Die staat voor Key. Dit is gedaan omdat er anders de B van Black aan toegevoegd zou zijn. Dit zou verwarring kunnen scheppen met de B uit het RGB spectrum van Blue / Blauw.

CMYK-inkt-in-water

Wanneer CMYK en wanneer RGB
CMYK wordt gebruikt voor al je drukwerk, digitaal drukwerk en spandoeken etc. Ook de printer die je thuis hebt staan gebruikt Cyaan, Magenta, Geel en zwart om alle kleuren na te bootsen die je ziet op je computerscherm.

Wil je thuis wat printen of iets laten drukken, zal je zien dat dit vaak anders geprint wordt dan dat je ziet op je scherm. Dit komt omdat veel afbeeldingen en al je foto’s die je maakt het RGB spectrum gebruiken. Wanneer je op je scherm (ongeveer) hetzelfde resultaat zou willen krijgen als wat je print, kan je een aantal dingen doen. Je afbeeldingen ga je van het RGB spectrum omzetten naar CMYK. Je zal zien dat kleuren dan wat minder fel worden. Met name oranje is een kleur die heel moeilijk na te bootsen is met een printer of in drukwerk. Wanneer je echt een hele felle oranje kleur wilt drukken, zou je weer kunnen werken met Pantone kleuren maar daar kom ik in een later blog op terug.

Daarnaast zijn veel computerschermen niet gekalibreerd en zijn kleurinstellingen tussen programma’s en print apparatuur niet op elkaar afgestemd. Dit kan onverwachte resultaten opleveren. Wanneer je veel op je computer werkt en vaak print, zal je de kleuren op je scherm gaan herkennen. Sommige printers drukken van zichzelf heel donker af. Dat euvel ondervind ik zelf ook. Inmiddels weet ik wat ik aan moet passen om op mijn printer het gewenste resultaat te bereiken. Hoe meer je hiermee gaat werken, hoe gemakkelijker dat gaat worden.

RGB gebruik je voor toepassingen op beeldschermen, beamers etc. Een afbeelding of logo voor je website mag in RGB staan. Ook voor je powerpoint presentaties mag je RGB afbeeldingen gebruiken. Kleuren kunnen feller zijn omdat het RGB spectrum breder is dan het CMYK spectrum.

De afbeelding hieronder geeft heel goed het verschil tussen RGB en CMYK weer.

Ik hoop dat het de uitleg duidelijk is. Bij vragen, hoor ik het graag!

CMYK-RGB-21-mei-2016

In mijn volgende blog ga ik jullie uitleggen wat dpi is. Tot snel!

Vragen? Stel ze gerust