Het Google algoritme: waar moet je op letten?

Wat is het Google algoritme? Het is het best bewaarde geheim op internet, oftewel, een reeks aan instructies gebaseerd op variabelen met wegingsfactoren die leiden tot een bepaald doel. Het zorgt ervoor dat de meest relevante informatie wordt getoond binnen de zoekmachine van Google.

Veranderende wereld

We leven in een continu veranderende wereld, ook op het internet. Alleen wordt deze wereld op dit moment nog gedomineerd door Google. Google is een bedrijf, net zoals jouw bedrijf. Mogelijk iets groter qua omvang, maar het is gewoon een bedrijf dat als doel heeft een goede boterham te verdienen met o.a. het internet.

Het algoritme van Google veranderd, waardoor de wereld van zoekresultaten verandert na een update van het algoritme. Soms is dit van invloed op je website, maar soms ook niet. Als het van invloed is betekent dit dat je website op basis van de wegingsfactoren,  behorend bij de variabelen en daaraan gekoppelde instructies, afwijkt van de ideale lijn zoals Google deze aanhoud. Vervelend maar o zo waar. Google dicteert en wij volgen met z’n allen… Of toch niet?

Drie belangrijke onderdelen voor de vindbaarheid

Ik grijp even terug naar een eerder artikel: Wat is SEO? Even in het kort:

  1. Techniek: Techniek heeft te maken met het door jou gebruikte CMS, code, scripts, CSS bestanden en hosting. De juiste keuzes hierin zorgen o.a. voor een goede snelheid en toegankelijkheid vanuit zoekmachines.
  2. Off-page: Dit betreft alle linkjes vanaf andere websites, portals, social media, etc. naar jouw website.
  3. On-page: Alle content die je in je website opneemt en waar je dus zelf invloed op hebt. Dat klinkt goed toch?

Hoe werkt Google in Jip en Janneke taal?

Google wil dat iemand die op internet een zoekopdracht invoert, het beste zoekresultaat weerspiegeld krijgt (op het apparaat dat daarbij gebruikt wordt).

Woorden analyseren

Het begint met het analyseren van woorden die gebruikt worden in een zoekopdracht binnen Google Search. Hierbij worden ook spelfouten geïnterpreteerd en worden er synoniemen in overweging genomen.

Zoekopdrachten vergelijken

Verschillende zoekresultaten worden verzameld op basis van de zoekopdracht. Deze worden geanalyseerd en vergeleken met elkaar. Daarbij kijkt Google naar hoe vaak en waar de woorden voorkomen in de content (zoals in de titel, kopteksten, alinea’s en andere content elementen).

Rangschikken van content

De content die door Google is verzameld wordt vervolgens op basis van het algoritme gerangschikt, zodat Google in staat is de beste informatie op internet naar boven te halen. Het algoritme kijkt hierbij ook naar de nieuwste content, gebruikerservaring en waardering vanuit doorverwijzingen. Hierbij probeert Google om spam websites uit te filteren die mensen met een zoekopdracht proberen te misleiden.

Retourneren van de ‘beste’ resultaten

Vervolgens, op basis van de vergelijkingen en de rangschikking, probeert Google de beste en meest relevante content in de zoekresultaten te weergeven.

Context overwegen

Vanuit de zoekopdracht neemt Google ook de context mee. Denk daarbij aan de locatie, eerdere zoekgeschiedenis, zoekinstellingen, het land, etc.

Verbeteren

Keer op keer vinden er aanpassingen plaats in het algoritme van Google om ervoor te zorgen dat trucjes het doel om het beste resultaat weer te geven niet verstoren.

Welke trucs kun je toepassen?

Er zijn nog altijd diverse trucs die je kunt toepassen en die door Google nog niet als spam worden gezien. Wil je weten welke? Klik dan snel weg en zoek een partij die je dit aanbeveelt. Veel succes!

Hoe versla je zelf het algoritme?

Het klinkt waarschijnlijk te simpel voor woorden maar de resultaten liegen er niet om. Je verslaat het algoritme simpelweg door goede en waardevolle content te publiceren op internet. Natuurlijk komt er meer bij kijken (denk even terug aan de drie hoofdonderdelen van SEO). De techniek van je website zit goed in elkaar, doordat je gebruik maakt van een goed CMS (bijvoorbeeld WordPress). Je hebt een goede en snelle hosting provider gekozen én je hebt goede content op je website/webshop staan. Dit laatste (goede content) heb je zelf in de hand. Publiceer goede content en je zult zien dat je resultaat gaat boeken. Binnen de wereld van SEO noemen we dit on-page SEO en daar zitten ook spelregels aan verbonden. Zie: Wat is on-page SEO? Hierin staat beschreven welke onderdelen van belang zijn en waar je op moet letten. Maak daarbij ook gebruik van interne linkbuilding, waarbij je bezoekers doorstuurt naar content die jij belangrijk vind en waar je conversie wilt realiseren. Let daarbij op voor wie je schrijft!

Het schrijven van relevante content, afgestemd op het doel, is niet altijd even eenvoudig. Blijf dicht bij jezelf als je schrijft, verplaats jezelf in de lezers en houd het doel voor ogen dat je wilt bereiken. Dit kan per artikel, pagina of content item verschillen.

Bezoeker versus Google Bot

Het beste resultaat voor wie? Voor wie schrijf jij content? Neem jezelf voor dat je een etalage hebt waar mensen naar binnen kijken.Wat wil je ze laten zien? Welke informatie wil je delen? Hoe zorg je ervoor dat de mensen naar binnen stappen? Doe je bezoeker niet tekort, schrijf relevante content voor hem of haar. De Google Bot volgt wel, heus waar!

Hoe snel boek je resultaat?

Iedere ondernemer, of bedrijf, is ongeduldig. We willen allemaal direct resultaat boeken. Ga Google Ads gebruiken voor direct resultaat en bouw de organische vindbaarheid paralel uit. Heel eerlijk kost on-page SEO vaak meer tijd om de eerste resultaten te zien. Als dit gebeurd en je houd vol met content te publiceren, groeit de zichtbaarheid en vindbaarheid van je website. Er zullen meer en meer relevante bezoekers naar je website/webshop komen en als het goed in elkaar steekt zal het ook naar meer conversie leiden. De aanhouder wint, je bent immers niet de enige die op het internet binnen jouw vakgebied aan de slag is.

Meten is weten

Wat zie je terug in het aantal bezoekers? Welke pagina’s bekijken ze? Welke vragen hebben ze? Op welke zoekwoorden zoeken ze? Allemaal informatie die je kan helpen om in de toekomst nog beter aan te sluiten bij de behoefte van jouw doelgroep(en). Gebruik hiervoor om te beginnen Google Analytics en Google Search Console.

Google is my best friend

Persoonlijk is Google my best friend. We meten, we houden ons aan de richtlijnen en we passen geen trucjes toe. Hierdoor groeien wij stabiel naar meer zichtbaarheid en vindbaarheid op het web. We laten graag aan je zien hoe we dat doen en waarom we dat doen. Het is heel simpel vind ik zelf. Practice wat you preach!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, vraag het je webmaster of webbureau. Zij kunnen je uitleggen wat je zelf kunt doen en hoe. Wil je mij rechtstreeks wat vragen? Neem dan contact op. Bel 085 – 330 7500 of mail even!

Vragen? Stel ze gerust