Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?

De snelheid van je WordPress website is erg belangrijk. Een snellere site zorgt namelijk voor een betere ranking in Google, dus meer bezoekers en meer klanten! Maar waarom is jouw site traag? Wat kun je er zelf aan doen? En welke tools kunnen je daarbij helpen?

Waarom is een snelle website belangrijk?

Een snelle laadtijd van je website is om meerdere redenen belangrijk.

Betere bezoekerservaring

Een snellere website zorgt voor een betere bezoekerservaring. Bezoekers willen (net als jij) snel en goed geholpen worden. Bezoekers blijven langer rondhangen op een website die snel werkt. Hierdoor is de kans groter dat diegene ook werkelijk tot actie overgaat en een klant wordt!

Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar het belang van een snelle website. Zo geven onderzoeken aan dat wanneer de laadtijd met 1 seconde stijgt, je 7% minder conversie genereert.

Nou horen we je al denken, maar het is natuurlijk niet zo dat wanneer je die seconde wint je omzet ook direct stijgt. Een snellere laadtijd betekent wel een betere bezoekerservaring en ja, die leidt dan vaak tot meer aankopen!

Google en laadtijd

Naast een mindere gebruikerservaring en dus minder conversie is het ook zo dat Google voorkeur geeft aan snelle websites. Snelle websites zijn om verschillende redenen belangrijk voor Google:

  • Gebruikers zouden van zoekmachine kunnen wisselen omdat ze denken dat de traagheid afkomstig is van Google.
  • Gebruikers stoppen met Adwords omdat de conversie tegenvalt.

Oftewel: inkomstenderving voor Google. De processorkracht en de servers die nodig zijn om alle zoekresultaten te tonen zouden enorm oplopen waardoor Google zwaar moet investeren. Ook hiervoor geldt dat snellere websites gewenst zijn omdat het bedrijf geen teruglopende advertentiegelden wil! Logisch, toch?

Kort samengevat komt het op 3 belangrijke redenen neer waarom jouw website snelheid van belang is:

  • Betere gebruikerservaring!
  • Hogere positie binnen Google!
  • Meer conversie (en dus meer omzet)!

Hoe komt het dat mijn website traag is?

Het kan aan twee dingen liggen. Aan de ene kant wordt de snelheid van een website beperkt door de internetverbinding en aan de andere kant door het ontbreken van optimalisatie van de website zelf. Aan de verbinding van je bezoeker kun je zelf niets doen. Wel wordt dit ieder jaar beter door de snellere internetverbindingen die we allemaal hebben. Aan je website zelf kun je wel verbeteringen aanbrengen. Door optimalisatie!

WordPress webhosting

De basis is een goede WordPress webhosting provider. Je kunt kiezen voor een grote bulkhoster waar je website met honderden andere sites op één shared server staat. De capaciteit van de server, processor en dataverbinding wordt dan gedeeld. Je kunt hier zelf weinig aan doen bij je hosting partij. Je zou een ander pakket kunnen kiezen, maar dan nog is het de vraag of dit gaat helpen. Vraag daarom altijd advies van specialistische hosting bedrijven.

Soms moet je investeren in je website, maar ik durf je te verzekeren dat je het er dubbel en dwars uithaalt!

Onnodig grote afbeeldingen

Een andere bron van vertraging die ik iedere dag terugzie op websites zijn de afbeeldingen. Afbeeldingen worden gemaakt en geplaatst zonder dat er gelet wordt op de grootte. Als je 3 afbeeldingen op een webpagina plaats van ieder 3 tot 4 mb moet er al meer dan 9 mb geladen worden. Dit werkt enorm vertragend. Gelukkig heb je dit zelf in de hand. Zie voor meer info: hoe verklein je afbeeldingen voor je website.

Plugins

Ook de hoeveelheid plugins is bepalend voor de snelheid van je website. WordPress kent wel duizenden plugins.  Maar heb je ze ook echt nodig? En wat doen ze met de snelheid van je website? Er zijn ook plugins die je website sneller maken! Denk aan caching, of minifi plugins die er juist voor zorgen dat je website sneller laadt. Iedere plugin bestaat uit bestanden die je browser keer op keer moet laden bij een website bezoek.

Bedenk vooraf goed wat je nodig hebt. Wat zijn je wensen en welke functionaliteit heb je nodig in je website? Het kiezen van een thema is hierbij van groot belang. Waarin voorziet het thema en in hoeverre speelt snelheid daarbij een rol. Je webbouwer of webbureau kan je hierin goed adviseren!

Veelvoud van verzoeken via je browser

Iedere websitebezoeker doet toch maar één verzoek? Ja, als bezoeker klopt die gedachte. Je website bestaat alleen uit vele bestanden gekoppeld aan WordPress. Ook het gebruikte thema en de extra pluginbestanden mogen we niet vergeten. Onderwater doet je browser heel veel verzoeken naar de webserver en je website om al die informatie in te laden. Zonder al te technisch te worden moet je aan de volgende onderdelen denken. Wanneer je iets intypt in de browser wordt eerst de pagina zelf geladen. Om ervoor te zorgen dat je website er niet zo kaal en saai uitziet wordt je site gestyled met behulp van CSS en worden er bewegingen en functies toegevoegd met behulp van javascript. CSS en Javascript worden vaak geschreven in externe bestanden die de browser ook moet laden. Vaak bevat een pagina wel 10 of meer CSS bestanden en meer dan 20 Javascript bestanden. Alleen tekst op je website is ook maar saai dus willen we meer. We willen graag onze bezoekers wat afbeeldingen en/of video’s laten zien. De afbeeldingen en video’s moeten ook door de browser worden ingeladen. De browser doet dus een hoop verzoeken om al die informatie (css/javascript/afbeeldingen/video/etc.) in te laden. De seconden tikken dan ook snel weg en kosten bij elkaar veel tijd. Dus: hoe meer verzoeken, des te langer een browser erover doet om de webpagina te laden.

Hoe weet ik of mijn site traag is en wat ik kan doen om hem sneller te maken?

Je kunt bij veel partijen een soort quickscan uitvoeren die een terugkoppeling geeft over de snelheid van je website. Dit wil niet meteen alles zeggen, maar het is wel een goede graadmeter! Zo zie je of het handig is om er eens een hostingpartij naar te laten kijken. Een goede tool voor een dergelijke test is:

Pingdom tools (https://tools.pingdom.com/). Vul de url van je website in en klik op ‘start test!’

Wat kun je doen?

Om je website sneller te maken zijn er een aantal dingen die je kunt doen (eigenlijk zijn er heel veel dingen, maar of ze allemaal nodig zijn is ook van vele factoren afhankelijk).  Zorg ervoor dat je binnen WordPress gebruik maakt van caching en minify afbeeldingen.  Veel beter nog is om gericht advies te vragen! Mogelijk gebruik je een verkeerd thema en veel te veel plugins en scheelt dit al heel veel laadtijd. Voor extra optimalisatie kun je dan vervolgens kijken naar je hostingpakket en of je caching en minify van afbeeldingen wilt inzetten. Dan kun je vervolgens weer een stap verder. Dit gaat voor nu te ver, vraag er maar gewoon naar. Ook bij mij!

Vragen? Stel ze gerust