Hoe snel indexeert Google mijn WordPress website?
Je hebt een nieuwe WordPress website laten bouwen of mogelijk zelf gebouwd. Je domein (website) is vandaag de dag bereikbaar voor jouw doelgroep, maar helaas is de website na 24 uur nog steeds niet opgenomen in de index van Google. De website staat live en het vinkje voor ‘Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren‘ in de WordPress instellingen staat uit. Frusterend! Hoe kan het dat Google je website dan nog niet heeft geïndexeerd? Hoe lang heeft Google nodig om je website te indexeren?
Kan de snelheid van indexeren beïnvloed worden?
Omdat er miljarden websites en domeinen geïndexeerd moeten worden, bepaalt Google zelf de snelheid van indexeren. Daarnaast moet Google alle wijzigingen op bestaande websites bijhouden. Je hebt zelf dus nooit volledig invloed op wanneer jouw website verschijnt in de zoekresultaten, maar er zijn manieren waarop je toch wat invloed uit kan oefenen. Ik zet een aantal tips voor je op een rij.
Tips om het indexeren van Google te beïnvloeden
Maar eerst: om invloed uit te oefenen op de snelheid van indexeren heb je een Google account nodig (denk bijvoorbeeld aan een Gmail-account). Vervolgens kun je de onderstaande tips volgen, zodat Google jouw WordPress website sneller crawled en het zichtbaar wordt in de zoekresultaten!
1. Meld je website aan bij Google Search Console
Log met jouw Google account in bij Google Search Console. Vervolgens kun je binnen GSC een property toevoegen. Afhankelijk van de verificatie methode kies je de gewenste aanpak en doorloop je de stappen.
2. URL-inspectie binnen Google Search Console
Nadat je het domein van je website hebt opgenomen als property en deze geverifieerd is, kun je de volgende stap uitvoeren. Vroeger kon je binnen Google Webmaster Tools (binnen Google Search Console) een URL fetchen. Binnen de nieuwe versie van Search Console het deze functie ‘URL-inspectie’. Met deze functie kun je de URL van je website (of pagina) ingeven en Google verzoeken deze te inspecteren. Google gaat vervolgens na of de URL al geïndexeerd is. Als dit nog niet is gedaan klik je op ‘Indexering aanvragen’.
Je kunt deze functie ook gebruiken op het moment dat je een wijziging hebt gemaakt binnen je website en het opnieuw geïndexeerd moet worden.
3. XML Sitemap verzenden
Maak binnen je WordPress website een XML sitemap aan die je kunt verzenden aan Google. Dit kun je eenvoudig doen door gebruik te maken van de Yoast SEO plugin (deze kunnen wij aanbevelen). Kijk eerst goed welke je nodig hebt en vraag dit anders na. Binnen Google Search Console kun je de URL van de sitemap verzenden naar Google, zodat de blauwdruk zichtbaar is en Google je website eenvoudig kan crawlen (en indexeren).
4. Google Analytics installeren
Maak ook direct een Google Analytics account aan voor je website. Je kunt dan meten hoeveel bezoekers jij op je website hebt, via welke kanalen ze komen en welke content ze bekijken. Bekijk onze andere blogs voor meer informatie over Google Analytics.
5. Stel een social media post op
Stel op al jouw social media kanalen een post op. Plaats een leuke post met daarbij een link naar je website, zodat Google ook deze link kan volgen.
“Hoe lang duurt het voordat google mijn website vind?”
Hopelijk hebben wij je met dit artikel over de hierboven vermelde vraag een aantal handvatten kunnen geven, zodat je zelf aan de slag kunt met een snelle indexering binnen Google. Maar vergeet niet: het is uiteindelijk Google zelf die bepaalt hoe en wanneer.
Vraag je webbouwer om te helpen als je vastloopt en mocht je ons een vraag willen stellen dan mag dat natuurlijk ook! Bel 085-3307500, stuur een mail naar dtv@kwaaijongens.nl of neem een kijkje op onze website.