Hoe voorkom ik dat mijn WordPress website wordt gehackt?
Kies voor een betrouwbare WordPress hosting partner die ook het WordPress onderhoud verzorgt. Jouw website is immers onmisbaar voor je bedrijf. Als dit niet het geval is en je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je website. Wat kun je dan doen om een hack te voorkomen?
Tips om je WordPress website veilig te houden
1. Up-to-date blijven
Zorg ervoor dat je WordPress website altijd up-to-date is. Inclusief de plugins die je binnen je website gebruikt. WordPress, het gebruikte thema en plugins hebben regelmatig veiligheidsupdates. Het is heel belangrijk deze updates uit te voeren. Blijf je niet up-to-date, dan vergroot je het risico op een crash of wordt je site mogelijk gehackt. Controleer de updates met regelmaat, bijvoorbeeld maandelijks. Nog beter, wekelijks. Het gaat hier om:
- WordPress updates
- Thema updates
- Plugin updates
2. Gebruik een veilig wachtwoord
Kies een veilig wachtwoord. Een wachtwoord van meer dan 12 random karakters. Je kunt dit laten genereren. Als je het kwijt bent kun je een nieuw wachtwoord opvragen gekoppeld aan je email adres. Te vaak merken wij zelf dat een simpel wachtwoord is gebruikt met alle gevolgen van dien. Mochten er meerdere beheerders of gebruikers zijn, zorg ervoor dat ook zij zich hieraan moeten houden. Schoon oude gebruikers op, laat geen achterdeurtjes openstaan voor ongewenste bezoekers.
3. Maak back-ups
Een website is dynamisch, er verandert altijd wel wat. Is het niet een update dan is het wel content die wordt toegevoegd of wordt aangepast. Zorg ervoor dat je een backup maakt. Liefst dagelijks. Vaak zien we dat een backup wordt uitgesteld of vergeten tot het te laat is. Een crash tot gevolg of hack waarbij er geen schone backup voor handen is. Installeer in overleg met je bouwer of hosting partij een goede backup plugin als je dit zelf moet doen. Zie erop toe dat je voor iedere update of grote aanpassing een backup maakt. Of kies voor een goede hosting partner die in het onderhoud backup’s dagelijks uitvoeren.
4. Ruim oude rommel op
Ruim regelmatig zaken op. Niet gebruikte plugins of thema’s die nog aanwezig zijn in je website. Deze rommel kan je website niet allen trager maken. Het kan ook zorgen voor onveiligheid, die de kans op een hack vergroot. Het is niet anders dan thuis of in je bedrijf. Ruim zaken op die je niet meer gebruikt.
5. Kies betrouwbare plugins
Er is een veelvoud aan plugins beschikbaar voor iedere gewenste functionaliteit. Kies bewust. Hoe ging die reclame ook al weer, stop hier, klik weg, vraag een WordPress expert. Maak gebruik van betrouwbare plugins voor bijvoorbeeld beveiliging. Denk daarbij aan een firewall die bots blokkeert, een blacklist voor ongenodigde en bescherming tegen brute-force. Vraag je web-bouwer of hosting partij, zij kunnen je hierin adviseren. Mocht dit niet zo zijn, vraag je dan af of je bij de juiste partij zit.
Toch gehackt, wat nu?
De garantie om een hack te voorkomen kunnen ook experts je niet geven. Je kunt vanuit preventieve maatregelen zoveel mogelijk doen om het te voorkomen. Maar wat als je website toch gehackt is? Je kunt nagaan of je nog een backup hebt die schoon is en deze terugzetten. Maar is dit wel de oplossing? Er zijn vele handleidingen en video’s beschikbaar die je vertellen wat je allemaal kunt controleren en hoe je zaken mogelijk kunt herstellen.
- Hoeveel tijd wil jij hierin stoppen?
- Hoeveel tijd mag de infectie voortduren?
- Wat is de impact op je bedrijf?
Advies tip 1: Bel een specialist om dit voor je op te lossen.
Advies tip 2: Kies een hosting partner inclusief onderhoud.
Waarom is WordPress onderhoud zo belangrijk?
De ontwikkelingen van applicaties gaat heel snel, zo ook voor WordPress. Zo komen er veel veiligheids-updates uit die direct geïnstalleerd moeten worden. Ook updates van plugins die je gebruikt komen met regelmaat uit. Dit kun je zelf bijhouden maar monitor jij je website 24/7? Als jouw website van belang is voor jouw bedrijf, kies dan een betrouwbare partner voor WordPress onderhoud. Niet zo één die alles beschrijft in een onderhoudspakket, dit wel, dit niet, dat binnen 8 uur of anders. Kies een partner die echt helpt, ook als het onverhoopt misgaat.
Wat doen wij als jouw partner?
De artikelen die wij schrijven in ons kenniscafé zijn ervoor bedoeld om kennis te delen naar aanleiding van vragen. Zonder daarbij direct te zeggen dat je voor ons moet kiezen. Maar in deze situatie wil ik daar toch wat over kwijt.
Wij vinden het niet meer dan normaal dat als wij de hosting voor jouw website mogen verzorgen, wij ook het onderhoud als onze verantwoordelijkheid zien. Natuurlijk kunnen wij daarmee niet op tegen de € 1,- hosters van deze wereld. Maar vraag je nu zelf eens af, wat is belangrijk voor jouw website en bedrijf?
Een goed functionerende, snelle, veilige en vindbare website? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak en ervaar hoe het ook kan. Meer ga ik er niet over zeggen. De volgende stap is aan jou!