Hoe werkt scherptediepte?
Scherptediepte ontstaat onder andere door het gebruik van het diafragma. Met de scherptediepte kun je bepalen welk deel van de foto je scherp of onscherp wilt hebben. Wil je de achtergrond scherp, of wil je de achtergrond onscherp waarbij het onderwerp los in de foto staat?
Bij een kleine scherptediepte is het onderwerp scherp en de achtergrond onscherp. Je gebruikt dan een laag diafragma getal bijvoorbeeld f/4.
Dit in tegenstelling tot een grote scherptediepte, waar zowel de voorgrond als de achtergrond scherp is. Om dit te krijgen gebruik je een hoog diafragma getal bijvoorbeeld f/16, dan wordt de achtergrond scherp.
Foto 1:
Hier is gekozen voor een kleine scherptediepte. Het gaat op deze foto om de vrouw. De achtergrond is wel onscherp maar er is nog steeds te zien waar ze is en wat het is.
Foto 2:
Het gaat hier om de helicopter en de man. Er is een kleine scherptediepte gebruikt, omdat de achtergrond storend is. Ondanks dat de achtergrond een beetje onscherp is, is er nog steeds goed te zien dat hij in een weiland staat.
Foto 3:
Op deze foto is gebruik gemaakt van een grote scherptediepte, hierdoor krijg je een scherpe achtergrond. Je fotografeert een grote groep mensen en die wil je wel allemaal scherp op de foto hebben staan.
Waneer kies je voor een grote scherptediepte?
- Als je zowel de voorgrond als achtergrond scherp wilt hebben.
- Bij grote groepen mensen.
Als je grote groepen fotografeert dan wil je natuurlijk wel dat iedereen er scherp opstaat. Dan gebruik je een grote scherptediepte. - Bij productfotografie.
Bij productfoto’s wil je dat het hele product scherp te zien is. (Wil je meer weten over productfotografie? Wij geven ook workshops voor productfotografie.)
Waneer kies je voor een kleine scherptediepte?
- Als de achtergrond te rommelig is of niet interessant genoeg.
- Als het onderwerp het belangrijkste is.
- Wanneer je 1 onderwerp naar voren wilt laten komen.
Als je een bloemenveld fotografeert en je wilt 1 bloemetje scherp hebben en de rest onscherp gebruik je een klein diafragma.
Hierboven vertelde ik al dat je door middel van het instellen van het diafragma invloed hebt op de scherptediepte. Maar niet alleen het diafragma is belangrijk, ook de afstand tot het onderwerp en het brandpuntafstand (de afstand van de lens in mm).
Deze 2 werken elkaar tegen. Als je inzoomt wordt de achtergrond onscherper maar als je dan zelf ook naar achteren gaat wordt de achtergrond juist weer scherper. Je zal dus moeten spelen met deze 2 punten, om de juiste scherptediepte te krijgen die jij wilt hebben.
Scherptediepte bij website foto’s
Ook bij website foto’s is scherptediepte heel belangrijk. Hier wordt vaak een kleine scherptediepte voor gekozen. Het onderwerp is het belangrijkste, de achtergrond leidt niet af. Wil je meer tips voor jouw website? Wij helpen je verder!
Ciska
Als stagiaire bij Kwaaijongens ben ik vooral te vinden bij hun fotograaf, Sharon Willems. Ik help mee met de fotoshoots, het nabewerken van de foto’s, het schrijven van blogs en nog veel meer. Het fotograferen van kleine kinderen en honden vind ik toch wel het allerleukste. Die vrolijke gezichtjes en al die energie die ze hebben, daar word ik zo vrolijk van.