Wat is het verschil tussen JPEG en JPG?
Laatst maakten we een offerte voor een banner en die werd gelukkig meteen goedgekeurd. We mochten aan de slag met een leuke én creatieve opdracht. We vroegen de opdrachtgever om de afbeeldingen in hoge resolutie JPG naar ons te toe te sturen. Waarop de klant zei: ‘Ja, zal ik doen! Wil je een JPG of een JPEG?‘.
Uhh… ja goede vraag! Een JPG en JPEG zijn eigenlijk precies hetzelfde. Maar waar komt dat verschil dan vandaan?
JPEG en JPG zijn hetzelfde
We moeten terug naar lang geleden. JPEG staat voor de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Een JPG comprimeert een afbeelding: er worden pixels samengevoegd of vervaagd. Het comprimeren van een afbeelding valt niet altijd op, maar maakt de afbeelding in KB’s een stuk kleiner!
Het probleem op computers (PC’s) waren de bestandsextensies. MSDOS kon toen nog niet overweg met extensie benamingen van 4 letters. JPEG werd daarom JPG. Uiteindelijk maakt het in de format niet uit. JPG en JPEG zijn dus eigenlijk precies hetzelfde!
Wel of geen JPG in je website gebruiken?
Het JPG format wordt ook vaak gebruikt binnen websites. Waarbij het belangrijk is om te kijken naar de grootte in opslag capaciteit. JPG betekent niet automatisch dat de grootte voor web ideaal is. Heb jij een WordPress website, dan kun je dit eenvoudig controleren door via de mediabibliotheek je foto te selecteren, je ziet dan onder de informatie het aantal KB’s staan.
Heb je vragen over bestanden, foto’s, afbeeldingen, websites of iets anders? Neem dan gerust contact met ons op!