Waar moet ik op letten bij het maken van een WordPress website?
Hoe kan ik een website met WordPress maken, is een veelgestelde vraag van kleinere bedrijven en ondernemers die zelf met WordPress aan de slag willen! Om je te behoeden voor valkuilen ga ik in dit artikel in op belangrijke punten die je helpen bij het maken van goede keuzes. Je wilt tenslotte een goede basis waarop je kunt gaan bouwen, toch?
Het WordPress CMS
Als je nog niet weet wat het WordPress CMS is, lees dan: Wat is WordPress? Ben je wel bekend met WordPress? Dan kunnen we hier verder met de onderdelen waar je op moet letten in mijn ogen! Ik zet de onderdelen even voor je op een rijtje:
Thema keuze binnen WordPress
Als je aan de slag gaat met het bouwen van een WordPress website krijg je te maken met een thema. Een thema is een template met daarin functionaliteiten waarmee je je website layout vormgeeft. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar. Zowel gratis als betaalde en daarnaast thema’s op maat. De laatste categorie laat ik in deze blog buiten beschouwing.
Veelal wordt er door zelfbouwers gebruik gemaakt van gratis thema’s. Gewoon één waarvan de uitstraling of het voorbeeld je aanspreekt. Maar is zo’n thema wel stabiel? En maken er veel mensen gebruik van het gekozen WordPress thema? Lopen de updates van het thema in lijn met die van WordPress zelf? Zijn er meldingen over problemen met de plugins die je voor ogen hebt te gaan gebruiken? Zoveel vragen! Sta daar even goed bij stil voordat je een gratis thema kiest.
Nou wil het niet meteen zeggen dat een betaald thema beter is, maar die lopen vaak wel in lijn met WordPress, worden goed onderhouden en blijven zich doorontwikkelen. Hier zijn geen garanties voor, alleen er zijn wel meerdere factoren die een rol spelen richting een goede toekomst. Mijn advies is daarom: kies bewust!
Plugins, plugins en nog eens plugins
Dat is wat wij veel terugzien in WordPress sites. Een ongekende hoeveelheid aan plugins die zijn geïnstalleerd om tekortkomingen in het thema te corrigeren. Ook voor plugins geldt het advies om alleen plugins te gebruiken die door velen gebruikt worden en die een goed update beleid hebben. Dit kun je nakijken bij de informatie over de plugin alvorens je deze installeert. Als je plugins niet meer gebruikt, ruim ze dan meteen op binnen je omgeving. Bedenk ook dat door meer en meer plugins te installeren je website groter en groter wordt wat de snelheid vaak niet ten goede komt.
Onderhoud en beheer
Net als alles heeft ook je website in WordPres zorg en aandacht nodig. Of te wel periodiek onderhoud en beheer. Er zullen updates van het WordPress CMS zijn, van plugins en ook je content is aan verandering toe. Voer je updates klakkeloos uit of moet je hier toch even vooraf bij stilstaan? Wie voert deze updates uit en wat moet je controleren na een update? Zijn alle geïnstalleerde plugins compatible met elkaar na het updaten of doet er zich een probleem voor? Zo ja, kun je dit terugdraaien? Hoe kun je dit terugdraaien? Als je een WordPress omgeving hebt en je host deze ergens, vraag dan na wat zij voor je doen en wat je zelf moet doen! Dit voorkomt verassingen achteraf.
Vindbaarheid of te wel SEO
Is het belangrijk dat je website goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google? Het WordPress CMS is zoekmachine vriendelijk, in deze tijd is zou ieder CMS dit moeten zijn. Je zult hier wel zelf iets aan moeten doen. Een goede basis is het installeren van de Yoast SEO plugin. Eén plugin die in onze ogen echt nodig is. Als de term SEO je vreemd in de oren klinkt, lees dan: Wat is SEO?
Door deze SEO plugin te gebruiken kun je toetsten of je content in lijn ligt met de focus “zoekwoord combinatie” die je invult in de plugin. Natuurlijk zegt dit niet alles maar het geeft je een richting. Verder kun je elementen zelf invullen in de plugin die bij de zoekresultaten worden weergegeven zoals de titel, url en meta-omschrijving van je content. Er zijn zeker nog andere plugins die zich richten op het invullen van elementen die onderdeel zijn voor de vindbaarheid van je website maar ons advies is Yoast te gebruiken.
WordPress hosting, kies bewust
Alleen al over het hosten van je WordPress site is een boek te schrijven! Bedenk vooraf goed wat je nodig hebt aan ruimte, dataverkeer, technische specificaties, support, onderhoud en ondersteuning. Of zijn dit onderdelen die je website bouwer voor je invult? Hoe zit dit nadat je website is opgeleverd, wie helpt je dan? De hostingpartij waar je alleen wat ruimte ter beschikking hebt? Als je vooraf deze vragen stelt kun je verrassingen achteraf voorkomen. WordPress hosting kent vele vormen, pakketten, aanbieders en prijzen. Voor €1,- per maand staat je website al online. Prachtig toch! De praktijk is vaak weerbarstiger, want: wie helpt je dan, wat kost het dan en hoe wordt je geholpen? Kortom, bedenk welke behoefte je hebt vanuit de hostingpartij, stem dit af en maak dan een bewuste keuze.
Backup website
‘Hoe maak je een backup van je website?’ is een veel gestelde vraag die ik op het web voorbij zie komen. Stel je voor: je hostingpartij biedt een handleiding aan, maar helaas ben je toch vergeten een backup te maken. En nu is je website stuk… Terug dus naar de laatste backup, maar die is van twee weken terug! Alle tussentijdse aanpassingen weg en jammer genoeg is dit eerder regelmaat dan uitzondering.
Vraag daarom of je hostingpartij iedere dag een backup maakt van je website. Kwaaijongens doet dit automatisch. We bewaren deze zelfs voor een langere tijd, zodat wanneer er iets mis is, we meerdere stappen hebben waar we naar terug kunnen! Voor ons is het een standaard, maar voor veel andere hosting providers niet. Ben je daarom bewust en vraag na hoe het zit bij jouw hostingpartij!
Succesvol willen zijn ja/nee
Wie ben je en wat doe je? Hoe profileer je dit op het web? Wat wil je bereiken? Voor wie zijn je diensten interessant? Allemaal vragen die van belang zijn bij het bouwen van je (WordPress) website. Als jij succesvol wilt zijn met je website, maak dan de juiste keuzes. Keuzes in: thema, plugins, hostingpartij, onderhoud en ondersteuning, vindbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben schroom dan niet en bel of mail ons gerust! Ik geef je graag wat tips, een afspraak maken mag natuurlijk ook. We helpen je graag om succesvol te zijn.