Wat is cache en waarom is het zo belangrijk voor de snelheid van mijn website?
Iedere website maakt er gebruik van: cache. Het is de tijdelijke opslag voor kleine en grote hoeveelheden data met als doel het gebruik van de website te versnellen. Cache zorgt ervoor dat de website niet iedere keer opnieuw dezelfde data uit de database hoeft te halen, maar deze informatie sneller beschikbaar heeft door deze tijdelijke opslag. Het werkt in principe net zoals een kortetermijngeheugen voor alle informatie die hergebruikt kan worden op specifieke pagina’s.
WordPress cache
Binnen WordPress zijn er plug-ins die de cache groot en kleinschalig voor je bij kunnen houden. De twee meest bekende plug-ins die we vanuit Kwaaijongens hiervoor gebruiken zijn ‘WP Rocket’ en ‘Litespeed Cache’. Deze plug-ins geven veel functionaliteiten en snelheid wat resulteert in een snellere website. Zo zorgen de plug-ins voor opslag, het dynamisch inladen van afbeeldingen, genereren van cache en het verkleinen van codering. Al deze functies samen zorgen ervoor dat de content die de bezoeker op dat moment nodig heeft zo snel en flexibel mogelijk ingeladen wordt.
Om te bepalen welke van deze twee plug-ins het beste is voor een website, kijken we naar de hoeveelheid content op een website. Voor de basis functionaliteit kan WP Rocket in veel situaties al het gewenste resultaat geven. Als een website meer complexe technieken heeft, dan is Litespeed Cache wellicht de beste optie, omdat deze plug-in meer opties heeft die in detail treden over hoe data behandeld en bezorgd wordt.
De WordPress Cache legen
In sommige gevallen kan een stuk content in de cache blijven staan als je de pagina bewerkt, dit betekent dat de eerder opgeslagen content dan nog steeds ingeladen wordt in plaats van de nieuwe content. In dit geval is het nodig om de cache van de website of pagina te legen. Beide plug-ins doen dit periodiek en bij grotere wijzigingen op een website, zoals updates. Maar het kan altijd voorkomen dat een handmatige verversing nodig is.
Hieronder staan twee voorbeelden om de cache op een WordPress website te legen. Als je als administrator of beheerder ingelogd bent, kun je boven in de administrator balk de desbetreffende plug-in zoeken. De linker afbeelding is voor Litespeed en de rechter is voor WP Rocket. Door op de cache leeg link te klikken, wordt alle cache van de plug-in geforceerd geleegd en wordt deze opnieuw opgebouwd bij een bezoek aan de pagina.
Server cache
Naast WordPress cache is er ook server cache. Dit is dezelfde techniek als WordPress cache, maar dan een laag dieper op server niveau. Server cache houdt zich niet specifiek bezig met afbeelding optimalisatie of het inladen van specifieke onderdelen van een website. Server cache is puur het optimaliseren van aangeleverde codering.
Codering die vanuit een server cache wordt aangeleverd, is in zoverre geoptimaliseerd voor snelle levering. Dit betekent dat de code dusverre is verkleind en ingepakt dat het als een klein pakketje naar de bezoeker van de website gestuurd kan worden. Dit gebeurt in meerdere geoptimaliseerde pakketjes, zodat de website alle nodige informatie zo zorgvuldig mogelijk ontvangt en kan verwerken. Zo krijgt de gebruiker in één oogopslag alle informatie te zien zonder daar problemen van te ondervinden.
Server cache is als website beheerder niet eenvoudig te wissen, hiervoor is een serverbeheerder nodig. Dit is vaak de hosting partij die de server onderhoudt en ervoor zorgt dat alles netjes blijft draaien. Deze configuraties worden altijd voor livegang van een website zorgvuldig ingesteld en hebben vrijwel nooit onderhoud nodig. Dit komt alleen voor als een website aanzienlijk grote wijzigingen krijgt, zoals het toevoegen van een webshop.
Vragen over WordPress cache?
Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over cache, Litespeed, WP Rocket, server cache of WordPress en wil je meer leren over het correct instellen van cache op jouw website? Neem dan contact op met ons, zodat we samen kunnen kijken om jouw website nog sneller te krijgen!