Wat is een zoomlens?
Een zoom lens is een lens waar je mee kan in- en uitzoomen, met in de meeste gevallen een variabel brandpuntsafstand. Dit in tegenstelling tot de prime lens (Blog: wat is een prime lens?).
Een voorbeeld hiervan is de 70-200 mm f/2.8 lens. Je kunt hiermee zowel een foto maken met 70mm als met 200mm zonder zelf te verplaatsen. En dat supersnel!
Zeker als beginnende fotograaf is een zoom lens met een groot bereik (70-300mm) erg handig om mee te werken. Dit geldt trouwens ook als je niet met een volle tas verschillende objectieven op pad wilt of kunt gaan. Daarnaast is het goedkoper om één zoom lens te kopen in plaats van meerdere prime lenzen. Reken maar uit hoeveel prime lenzen je moet aanschaffen om hetzelfde bereik te creëren!
Kwaliteit lenzen
In verhouding met een prime lens is de kwaliteit van een zoom lens wel iets minder. Dit komt omdat de prime lens gespecialiseerd is op één brandpuntsafstand. Er zit ook verschil tussen de kwaliteit van de zoom lenzen. Een zoom lens met een klein bereik (24-105 mm) is beter dan een zoom lens met een groot bereik (70-300 mm).
Hoe groot een zoom lens is, staat altijd op de lens zelf.
Welke zoom lens moet ik kiezen?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten zoom lenzen, deze zijn onder te verdelen in:
- Telezoom
- Groothoekzoom
De telezoom
Deze objectieven worden gebruikt om op afstand te fotograferen. Neem als voorbeeld die grote lenzen waar de sportfotografen mee langs het veld staan. Zij kiezen bewust niet voor een prime lens, omdat ze zelf geen meters naar voren kunnen lopen. (Dat zou wat zijn trouwens, als ze achter de voetballers aan zouden rennen !)
Ook bij wildlife fotografie wordt vaak met een telezoomlens gefotografeerd. Handig als je bijvoorbeeld een close-up foto wilt maken van een olifant in het wild.
Naast deze telezoom lenzen zijn er ook kleinere en lichtere varianten beschikbaar.
De groothoekzoom
Hiermee kun je meer in beeld brengen dan het menselijk oog in één keer kan zien. Je kunt veel in beeld brengen zonder dat jij jezelf naar achteren moet verplaatsen. In sommige gevallen is dat heel handig, denk aan een hele familie in een kleine woonkamer fotograferen. Ook wordt de groothoekzoom gebruikt om bijvoorbeeld een weiland in zijn geheel vast te leggen.
Wist je dat?
De beroepsfotografen niet de term ‘lens’ gebruiken, maar ‘objectief’. Een lens is namelijk een stukje in het objectief. We spreken hier dus van een zoom objectief.