Wat is interne linkbuilding?

Interne linkbuilding is het aanbrengen van links waarop je door kunt klikken naar andere pagina’s, berichten of content binnen je website. In dit blogartikel leg ik uit hoe je dit kunt toepassen binnen je website voor betere resultaten in zoekmachines zoals Google.

Voorkom spaghetti

Vaak lijkt de interne linkstructuur op een bord spaghetti. Hierdoor kost het bezoekers ontzettend veel tijd om naar een specifieke pagina of blogpost te navigeren. Een goede interne linkbuilding is daarom niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor de bezoeker!

100% controle over deze SEO factor

Het voordeel van de interne links is dat je dit 100% onder controle hebt. Je hoeft geen Linkbuilding specialist te zijn om verbeteringen aan te brengen. Je kunt immers overal bij! Hoe fijn is dat?

In dit artikel de volgende onderdelen:

  • Interne links en het belang daarvan
  • Belangrijke factoren bij interne links
  • Waar op letten bij een interne link strategie

Wat is interne linkbuilding?

Interne links en het belang daarvan

Zoals eerder vermeld verwijzen interne links binnen je website naar relevante pagina’s, blogposts of andere content binnen je domein.

Een praktisch voorbeeld is de link binnen deze blog in het blog artikel “kwaaijongens.nl/blog/website-geschikt-voor-seo/” naar  het blog artikel “kwaaijongens.nl/blog/wat-is-seo/” . Dit is een interne link binnen het domein/blog van kwaaijongens.nl. Stel dat er een link zou staan naar een ander domein dan is dat een externe link.

Absolute link versus relatieve link

Er zijn twee varianten in links: absolute links en relatieve links. Een absolute link is de complete url inclusief protocol en domeinnaam. Terwijl een relatieve link alleen de interne waarde bevat. Een voorbeeld maakt het duidelijk.

Absoluut:
“https://www.kwaaijongens.nl/blog/wat-is-seo/”

Relatief:
“/blog/wat-is-seo/”

De absolute link geeft door zijn opbouw aan de browser en zoekmachine robots door dat deze verwijst naar een bepaald domein, dit kan een extern domein zijn. Eigenlijk is het zo ook bedoeld. Voor interne linkbuilding maken we het liefst gebruik van relatieve links. Hiermee tonen we aan dat de link binnen het domein blijft. Vanuit gemak zie ik vaak de absolute links opgenomen in sites omdat deze door een CMS als zodanig worden ingevuld.

Interne links vinden we terug in de navigatie structuur van de website. In de header en footer en vaak ook in de zijbalk als die wordt gebruikt. Hier ga ik het niet over hebben in dit blog artikel. Ik wil je juist meenemen naar interne linkbuilding vanuit de content van je pagina (of blogartikel) naar een ander intern element in je website.

Waarom zou je interne links gebruiken vanuit je content?

Er zijn natuurlijk diverse redenen te bedenken waarom je interne links wilt gebruiken vanuit de content. De belangrijkste redenen wat mij betreft zijn:

  • Verdieping of meer informatie gerelateerd aan de pagina of het artikel waarover je hebt geschreven.
  • Ter promotie van diensten of producten die aansluiten bij de inhoud van de pagina waarop je bezoeker zich bevindt.
  • Voor verbetering van de vindbaarheid gericht op bepaalde zoekwoorden of combinaties daarvan.
  • Voor een betere toegankelijkheid voor zoekmachines om relevante informatie te kunnen scannen.

In mijn ogen is interne linkbuilding noodzakelijk voor een goede vindbaarheid. Het kost soms wat meer tijd, maar de resultaten in Google zijn wel stabiel! Daarnaast heb je niemand nodig om ze te realiseren en kun je er helemaal zelf mee aan de slag. Waar wacht je dus nog op!?

Belangrijke factoren bij interne links

1: Voorkom dat er te veel kliks nodig zijn naar je doelpagina.

Let ook bij interne linkbuilding op de diepte in je website structuur. Zorg ervoor dat iedere pagina of blogpost bereikt kan worden binnen 2 tot maximaal 3 kliks vanaf je homepage. Best lastig kan ik je vertellen. Mij overkomt het ook wel eens dat er meer kliks nodig zijn. Dit moet het streven zijn.

2: Zorg dat al je belangrijke content is gelinkt

Voorkom zogenaamde zwevende pagina’s. Dit zijn pagina’s die geen enkele relatie hebben via een link naar een andere pagina. Ze zweven als het ware los binnen je domein. Zulke pagina’s worden bijvoorbeeld gebruikt voor advertentiecampagnes. Door te klikken op een Google Ad kom je hier dan direct op uit. Dan heeft zo’n pagina ook een specifiek doel. In dat geval is een ‘zwevende pagina’ prima, maar in andere gevallen zou ik adviseren dit te voorkomen!

De zoekmachine robots halen deze informatie tegenwoordig ook op, maar kunnen geen aansluiting vinden richting een andere pagina in je website. Dit kan een negatieve invloed hebben op de ranking van je website. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

3: Beperk het aantal links op een pagina

‘Te’ is nooit goed, dat zeggen we ook in het gewone leven. Dit geldt ook bij interne linkbuilding. Voorkom te veel links naar andere content vanuit een pagina of blogartikel. Ga hier bewust mee om. Net als bij externe linkbuilding geef je bij interne linkbuilding een stukje linkwaarde door aan het artikel waar je op uitkomt.

4: Gebruik zoekwoorden in je link i.p.v. lees meer

Vaak kom ik sites tegen die nog altijd met een ‘lees meer’ aanduiding de link aangeven naar andere content in de website. Gebruik een logische benaming afgestemd op de inhoud van de pagina. Denk aan de focus op zoekwoorden voor de betreffende pagina. Dit is niet alleen duidelijker voor je bezoeker, ook zoekmachines snappen het zo beter.

5: Linken vanaf een afbeelding

Als je een link aanbrengt op een afbeelding zorg er dan voor dat je de alt-text hebt ingevuld. Dit werkt vergelijkbaar met de logische tekstlink.

Er zijn natuurlijk nog meer factoren op te noemen, maar tot welk niveau in detail moet je dan gaan? Met de bovenstaande factoren kun je het verschil maken!

 Interne link strategie voor betere vindbaarheid

Interne linkbuilding is een belangrijk onderdeel om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. Sterker nog, op het moment dat je waardevolle content schrijft voor je bezoekers met een heldere uitleg kan het zomaar gebeuren dat externe partijen een vermelding maken naar jouw content op jouw website. Dit noem ik organische externe linkbuilding.

1: Verwijs met links naar pagina’s die tot conversie moeten leiden

Veel bedrijven, zoals ook wij, hebben een blog platform waarin ze content delen die erop gericht is bezoekers te informeren en door te linken naar zogenaamde conversie pagina’s. Dit kan heel agressief of juist wat subtieler. Ik hoop dat wij het subtiel doen. Natuurlijk willen wij je graag helpen en daarmee onze boterham verdienen. Maar dat is niet het eerste doel van ons blog. We proberen vragen van relaties te beantwoorden waardoor ze zelf aan de slag kunnen. Ook als je geen relatie bent kun je ermee vooruit.

2: Gebruik interne linkbuilding voor je hoofd zoekwoorden

Het is vaak lastig om op short-tail zoekwoorden gevonden te worden. Deze zoekwoorden hebben veel concurrentie omdat veel mensen er gebruik van maken. Door vanuit interne linkbuilding een goede structuur naar deze pagina’s op te zetten, krijgen de zoekwoorden meer autoriteit. Hierdoor zal de ranking verbeteren waardoor je ook met dit short-tail zoekwoord hoog scoort in Google.

3: Voorkom spam en spaghetti

Hou het vooral natuurlijk, voorkom spam en een brei aan spaghetti. Zoekmachines zoals Google kijken ook naar je interne link-profiel. Als dit op spam gaat lijken heeft dat een negatieve invloed. En nog belangrijker: je bezoeker ziet door de bomen het bos niet meer!

Het doel van dit blogartikel is om je meer inzage te geven over hoe je interne linkbuilding kunt inzetten voor je website. Ik heb daarbij de basis zo pragmatisch mogelijk proberen aan te reiken zodat je er zelf mee aan de slag kunt. Mocht je vragen hebben mag je hierover altijd contact opnemen. Dit kan via de mail of door te bellen.

Vragen? Stel ze gerust