WordPress 5.0: nu updaten of nog even wachten?
Elke grote update binnen WordPress wil je natuurlijk gelijk uitproberen! Vooral als er nieuwe functies bijkomen zoals bij de laatste update. Toen werd er een heel nieuwe editor toegevoegd. Maar, is het wel verstandig om meteen een update uit te voeren als deze beschikbaar is? Soms wel, soms niet! In dit blog leggen we uit wanneer je beter kunt wachten met een update.
Beveiligingsupdates
WordPress werkt met verschillende soorten updates. Zo zijn er kleinere beveiligingsupdates en uitbreidingen die nieuwe functionaliteiten aanbieden. WordPress is altijd in beweging, zo kan het zomaar zijn dat er een beveiligingslek of fout gevonden wordt. Deze fouten wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen om geen risico te lopen. Een goed updatebeleid kan je hierbij helpen. Het beste kun je instellen dat deze updates automatisch verlopen. Dan hoef je je geen zorgen te maken dat jij vatbaar bent voor nieuwe problemen.
Nieuwe WordPress versies
Bij de tweede vorm van updates, waarbij functionaliteiten worden toegevoegd of wanneer je omgaat naar een geheel nieuwe versie, zoals bij 5.0, kun je toch beter wel wachten. In deze nieuwe versies kunnen vaak nog kinderziektes zitten. Nog maar weinig mensen gebruiken het dus fouten die voor kunnen komen zijn niet gelijk duidelijk. Wanneer een grote update is geweest volgt vaak snel een kleinere update die de eerste foutjes eruit haalt. Scheelt jou weer een hoop gestress waarom er dingen niet goed lopen.
Daarnaast zijn de plugins en thema’s die je hebt ook afhankelijk van wanneer en of je een update doet. Bij grote wijzigingen in WordPress zelf, dienen ook de plugins en thema’s aangepast te worden. Ze kunnen bijvoorbeeld nog gebruik maken van verouderde WordPress functies die niet meer ondersteund worden. Bij de laatste update kan het zo zijn dat plugins of thema’s niet met de nieuwe Gutenberg editor om kunnen gaan. Dit wil je natuurlijk wel zeker weten voor je gaat updaten. Bij het update venster in je dashboard kun je per update precies zien in hoeverre een plugin of thema klaar is voor de nieuwste versie. Vaak is dit wel een indicatie, onze voorkeur gaat dan ook uit naar zelf testen.
Testen in een staging
Wanneer er een grote update is, kun je een kopie van je eigen site in een schaduw wegzetten, staging noemen we dat. Deze omgeving staat los van je live site, je kunt hier dus alles op proberen zonder dat de live bezoeker er last van heeft. Op deze omgeving kun je een update van WordPress uitvoeren, om vervolgens te kijken of al je plugins en thema’s nog goed werken. Is dit het geval? Dan kun je de update ook live uitvoeren.
Vraag je bouwer of hostingpartij een staging omgeving voor je weg te zetten. Je mag dit ook aan ons vragen. Wij zetten graag een staging omgeving voor je klaar, zo kun je zelf gaan testen op je website. Voor onze relaties met ons thema hebben de sites deze proef al ondergaan en is hun site al klaar voor WordPress 5.0. Voor maatwerk thema’s door anderen gebouwd plannen we dit zorgvuldig in.
Heb jij vragen naar aanleiding dit artikel, neem dan gewoon even contact op.