EKWC
WordPress maatwerk
De missie: maak een twee-talige site waarop Internationale kunstenaars hun werk op een unieke manier kunnen presenteren aan elkaar, particulieren en bedrijven. Het ontwerp voor de website is door een kunstenaar gecreëerd, dus stroop je mouwen maar op: ‘maatwerk’ zal voor deze missie tot een kunstvorm moet worden verheven.
EKWC is een unieke plek waar al 50 jaar lang kunst en innovatie in de wereld van keramiek samen komen. EKWC verwelkomt jaarlijks zo’n 65 kunstenaars, ontwerpers, architecten en andere creatieve professionals van over de hele wereld. Zij komen voor een periode van 12 weken werken in het monumentale pand van EKWC, wat vroeger de grootste leerfabriek van Europa was.
EKWC biedt hen studio’s, werkplaatsen, appartementen, de meest geavanceerde apparatuur en begeleiding door onze ervaren staf. Dit levert zowel bijzondere kunstwerken op, als technische innovaties. De resultaten zijn te zien in musea van New York tot Tokyo.
Het gezamenlijke doel is om het materiaal keramiek verder te ontwikkelen en de toepassing er van in kunst, design en architectuur te promoten. Om die reden heerst er een hele open cultuur binnen EKWC. Ervaringen en kennis wordt actief met elkaar gedeeld, om zodoende elkaar tot een hoger niveau te tillen. Bedrijven, scholen en zelfs particulieren als jij en ik zijn meer dan welkom om een kijkje te nemen. In 75 minuten wordt je rondgeleid door het creatieve proces dat tot de meest wonderlijke keramische creaties leidt.
Binnen de locatie van EKWC bevindt zich ook een bibliotheek met diverse publicaties van kunstenaars en monografieën. Deze kunnen bezoekers in het centrum lezen onder het genot van een vers gemaakte kop koffie.
Je kunt je wellicht voorstellen dat een groep kunstenaars niet direct de meest geordende mensen zijn die je ooit zal ontmoeten. Logisch ook! Zij zijn bezig met hun creatieve proces. Omdat de organisatie al 50 jaar bestaat is er door de jaren heen flink wat data vergaard. Data over kunst en kunstenaars die niet verloren mag gaan. Want de werken die in 1999 zijn gemaakt, zijn voor EKWC net zo belangrijk als de werken die vandaag uit de keramiek oven komen.
EKWC vind het belangrijk dat iedere kunstenaar een platform krijgt. Ieders werk moet getoond worden. Tegelijkertijd willen we het de bezoeker natuurlijk wel zo eenvoudig mogelijk maken om zich door deze schatkist aan kunstwerken te navigeren.
Dus: eerst maar eens alle gegevens die beschikbaar zijn orderen. Alle gegevens over de kunstenaars, de kunstwerken, maar ook alle aanvullende diensten die EKWC voor de diverse doelgroepen aanbiedt. Alleen wanneer we dit volledig scherp hebben, kunnen we segmenteren en een framework voor de navigatie opstellen. In samenspraak met EKWC hebben we een gebruiksvriendelijke roadmap uitgetekend.
Alle kunstenaars die sinds 1990 hebben gewerkt bij EKWC zijn in beeld. Honderden kunstwerken die door de jaren heen zijn gecreëerd, zijn verzameld. Bijna 50 verschillende disciplines zijn gedefinieerd. Maar liefst 65 landen worden vertegenwoordigd. En dit alles hebben we samen gebracht op één plek. Een online locatie waar iedere bezoeker gemakkelijk kan navigeren op naam, periode, techniek, noem het maar op! Iedere kunstenaar krijgt op de nieuwe site van EKWC als het ware zijn of haar eigen online canvas. Hier hebben zij zelf de regie wat ze willen tonen. Het resultaat; een online museum waar je urenlang doorheen kan struinen.
En dan schakelen we nu even over naar de studio. Om precies te zijn; de keramiek oven in de studio. De keuken voor iedere keramiek kunstenaar. Hier worden nieuwe glazuur recepten uitgeprobeerd. Hier wordt vergankelijke klei veranderd in keramiek dat, mits je je kleuter er niet mee laat spelen, de tand des tijds doorstaat. Kortom; dit is misschien wel de meest belangrijke plek binnen het EKWC. Niet zo vreemd dus dat we de oven een bijzonder plekje op de site moesten geven.
Het ontwerp voor de site werd door één van de aanwezige kunstenaars bij EKWC aangeleverd, weet je nog? Dus aan creatieve ideeën geen gebrek. Hij bedacht dat het wel leuk zou zijn als de achtergrond van de website mee kleur met de temperatuur van één van de ovens binnen het pand van EKWC. Maar dan wel realtime natuurlijk, want we willen de boel niet voor de gek houden.
Juist. Een site die in realtime verkleurd wanneer de temperatuur in een oven in Oisterwijk veranderd. Tuurlijk. Geen probleem. Doen we. Met de mouwen omhoog en hond Muppet op schoot voor mentale ondersteuning, zijn we de uitdaging vol enthousiasme aangegaan.
Om dit kunstwerk in maatwerk te realiseren hebben we nauw samengewerkt met de fabrikant van de oven en de IT partij van EKWC. Samen hebben we een realtime koppeling kunnen realiseren. Dankzij die koppeling veranderd de kleur van de site in een mooie organische kleurovergang van koud blauw naar warm rood. Checken of het klopt? De temperatuur in de oven wordt in de rechter bovenhoek van de website getoond. De grootste uitdaging hierbij was om deze twee functionaliteiten buiten de caching van de website te houden. De temperatuur kan namelijk in theorie elke minuut van de dag wisselen.
Soms kost het wat gezamenlijk kunst-en-vliegwerk, maar potjandikkie; het is gelukt! Is het functioneel? Absoluut niet. Is het gaaf? Wij vinden van wel!
Een platform voor kunstenaars moet natuurlijk waar mogelijk creativiteit uitstralen. Daarom had EKWC had de wens om het navigatiemenu gebruiksvriendelijk, maar ook creatief te maken. Er is gekozen voor een beeldvullend menu, dat geanimeerd in beeld komt wanneer je op de bekende drie streepjes klikt. Een cirkelvormige animatie, in lijn met de cirkel die ook in het logo van EKWC terugkomt. Daarnaast was het belangrijk dat het logo, binnen de menu weergave op exact dezelfde plek te zien bleef. Maar dan wel diapositief. En uiteraard volledig responsive. Daar komt wel wat maatwerk bij kijken. Maar dat geeft niks! Voor onze interne specialisten is geen klus te groot en geen menu te creatief!